Otthoni karbantartás 02. – Honnan tudom, hogy a fékrendszerem megérett a karbantartásra?

A legtöbb robogós hajlandó egy kisebb vagyont is elszórni arra, hogy az ő gépe legyen a legmenőbb a környéken. Sokan megfeledkeznek azonban arról, a laza optikai tuning mellett mennyire fontos a rendszeres karbantartás. Beleértve az olyan, fontos alkatrészek szervizelését, mint a fékrendszer, és annak elemei.

A fékbetét, a féktárcsa, és az egyéb tartozékok elhanyagolása olyan dolog, mellyel nem csak robogódat, de saját magadat, sőt, a környezetedet is komoly veszélybe sodorhatod. 

Most megmutatjuk, mik azok az árulkodó jelek, melyekből időben megállapíthatod, ha fékrendszered némi vérfrissítésre vagy alkatrészcserére szorul!

Miért fontos a fékek karbantartása?

Nos, ezt a kérdést nyilván te magad sem gondoltad komolyan. Nem nehéz belegondolni abba, milyen következményei lehetnek annak, ha a robogód féke a szervizelés hiánya miatt egy éles kanyarban, vagy egy forgalmas főúton fogja magát, és bemondja az unalmast.

Robogód fékrendszere és annak alkatrészei azért igényelnek folyamatos karbantartást, mert nem megfelelő működésük nem csak motorodnak árt, de akár az életedbe is kerülhet. Sőt, nem csak magadat, de környezetedet is veszélybe sodorhatod!

A probléma okozója pedig sok minden lehet, a meghibásodást elkopott fékbetét, elhasználódott féktárcsa, vagy akár szennyeződött, levegős fékfolyadék is okozhatja. Azonban ha, egy kicsit odafigyelsz ezekre a dolgokra, rengeteg kellemetlen percet és felesleges pénzkidobást is elkerülhetsz. 

Arról nem is beszélve, hogy egy hosszúra nyúló kórházi látogatást is megspórolhatsz magadnak.

Honnan tudom, hogy eljött a szerviz ideje?

A legtöbb robogó elől hidraulikus fékrendszerrel rendelkezik, ez pedig egy olyan konstrukció, ami fokozott figyelmet igényel. A fékek helyes működésének ellenőrzését így érdemes kéthetente, vagy akár hetente is beírni a határidőnaplódba.

Nem kell persze aggódni, nem több órás vizsgálgatásról, csak egyszerű rutinellenőrzésről beszélünk. Elég, ha vetsz egy pillantást a fékbetét állapotára, és megbizonyosodsz arról, hogy megfelelően szuperál a fékrendszer.

A fékbetét minőségét viszonylag könnyű felmérni. Hogy az alkatrész mennyire használódott el, azt a kopó-súrlódó réteg vastagságából tudod megállapítani. Annak érdekében, hogy tudd, mikor jött el a csere ideje, a kopórétegbe a gyártól mély árkokat, úgynevezett kopásjelzőket vésett. Amikor a kopásjelző mintája már nem látható, itt az ideje annak, hogy új fékbetétet szerezz járgányodhoz!

A fékbetét házi cseréjéhez nincs szükséged másra, csak egy új fékbetétre, némi féktisztító szerre, egy törlőrongyra, na és persze a megfelelő szerszámokra. Egy jó csavarkulcs-készlet segítségével az elhasználódott alkatrészt egy kis tisztogatás után szinte pillanatok alatt lekaphatod a helyéről. 

A megfelelő állapotú fékbetét mellett fontos a fékfolyadék időközi cseréje is. Ez legalább két éves ciklusonként javasolt, ennyi idő alatt ugyanis a folyadék a külső, környezeti hatásoknak köszönhetően elszennyeződik, és képtelen lesz ellátni eredeti funkcióját. 

Ez pedig a fékhatás gyengüléséhez, vagy akár teljes elvesztésével is járhat, ami, bizony be kell vallani, egyáltalán nem játék!

A csere során mindenképp figyelj oda arra, hogy a fékfolyadék veszélyes anyag, nem szabad, hogy bőrrel, vagy a robogó fényezésével érintkezzen. Mielőtt nekiállnál tehát a munkának, érdemes felkészülni, és folpackkal körbetekerni robogód elejét, megóvva azt ezáltal a felületi sérülésektől.

Ha többet mélyebben szeretnéd beleásni magad a témába, ajánljuk figyelmedbe a fékek karbantartásával kapcsolatos, korábbi írásunkat is, melyen a dugattyúk cseréjéről, valamint a fékrendszer légtelenítéséről is bővebben olvashatsz.

Add meg a MOTO5 kuponkódot a kosár, vagy pénztár oldalon, és 5% kedvezményt adunk a rendelésed végösszegéből! Sőt, mostantól egy darabig a 40.000 Forint feletti rendelések esetén a kiszállítás is ingyenes! Használd ki a lehetőséget!

Alkatrészre van szükséged? Böngéssz közel 20.000 robogó, maxi robogó alkatrészünk közül, több mint 2.000 típushoz.

A számos alkatrész gyártónak (120+) köszönhetően könnyen megtalálhatod a neked valót, robogó tuning esetén és olcsó alkatrész pótlás esetén is, komplett blokkoktól kezdve, tuning kipufogókon, hengerszetteken át a tömítésekig.

  • Ha a termék raktáron van (minden terméklapon látható az aktuális készletinformáció és a várható szállítási idő), munkanapokon 14 óráig feladjuk a rendelést, ami a következő munkanapon már meg is érkezik neked a kiválasztott szállítási módon.
  • Ha be kell szereznünk a terméket, e-mailben és sms-ben jelezzük, amint elindult a beszállítóink egyikétől. Minden hétfőn, szerdán és pénteken 14 óra körül rendezzük a beszerzéseket. Általában 2 munkanap alatt meg is érkeznek a rendelt termékek Németországból.

Használd a MOTO5 kuponkódot a kosár, vagy pénztár oldalon, 5% azonnali kedvezményért! A szállítás GLS futárszolgálattal 40.000 Ft felett díjmentes!

Megnézem a motomotors.eu webshopot!

Ügyfeleink legfrissebb értékelései