Otthoni karbantartás 01. – így cserélj olajat a robogódban!

Bármennyire is szeretnénk, a robogózás néha nem csak a szabadságról, de a kötelességekről is szól. A motorolaj cseréje például olyan feladat, amit ha tetszik, ha nem bizonyos időszakonként el kell végeznünk.

A lustábbak ilyenkor azonnal a szervizbe rohannak a gépeikkel, ahol súlyos pénzeket gombolnak le róluk egy egyszerű rutinmunkáért. Az igazán belevaló arcok azonban feltűrik az ingujjat, előveszik a szerszámosládát, és kezükbe veszik az irányítást.

Ebből a bejegyzésből megtudhatod, mire lesz szükséged ahhoz, hogy ne fogjon ki rajtad egy szimpla olajcsere, és soha többé ne kelljen egy ilyen egyszerű feladattal szerelőhöz fordulnod!

Milyen gyakran kell egy robogóban olajat cserélni?

Ahhoz, hogy motorod mindig szépen duruzsoljon és kész legyen a csapatásra, szükség van a rendszeres olajcserére. Hogy milyen gyakran kell ezt megejtened, az viszont használattól és a géped típusától függően változó lehet.

A két- és négyütemű motorok esetében nagyjából 5-6000 kilométerenként lesz szükséged arra, hogy új kenőanyaggal locsold meg a gépet. Érdemes azonban azt is tudnod, hogy a ledarált kilométerek száma még nem minden.

A csere nem csak abban az esetben fontos, ha napi szinte használod a robogódat. Az olajszintre és minőségre akkor is oda kell figyelned, ha a motor az idő nagy részében csak az udvaron, vagy a garázsban pihen. A kenőanyag ugyanis akkor is öregszik, ha hosszú ideig egyáltalán nem pattansz nyeregbe és zabálod a szerpentint.

Mi kell a sikeres olajcseréhez?

Első körben elszántságra, biztos kézre, és néhány olyan ruhadarabra lesz szükséged, amit nem félsz bepiszkolni az ügy érdekében. Ezután kell beszerezned a motorolajat és az esetleges adalékokat. Érdemes viszont nyitott szemmel járni, mert egyáltalán nem mindegy, milyet is vásárolsz.

Mivel robogód motorjának élettartamát nagymértékben meghatározza a kenőanyag minősége, így mindig olyan fajtát kell választanod, amit a gyári kézikönyv előír. Óvakodj a felesleges adalékoktól, csodaszerektől, bármennyire ajánlják is azokat a különböző netes fórumok névtelen kommenthuszárai.

A mai motorok ugyanis rendkívül precízek, így a nem megfelelő olaj használata komoly problémákat okozhat a működésükben.

A frissen vásárolt motorolajon kívül szükséged lesz még néhány törlőrongyra, illetve egy nagyobb edényre is, a fáradtolaj leeresztéséhez. Ezen kívül ne feledkezz meg a szerszámokról sem.

Nem árt, ha akad otthon egy csillag-villáskulcs készlet, egy dugókulcs-szett, valamint néhány jó csavarhúzó sem jön rosszul a feladat megoldásához.

Így cserélj olajat, mint egy igazi profi

Mielőtt nekivágnál az olajcserének, érdemes előbb felmelegítened a motort, majd hagyni, hogy nagyjából testmeleg hőfokra hűljön. Ilyen módon biztos lehetsz abban, hogy a használt kenőanyag könnyebben kifolyik majd. Fontos, hogy mindenképp készíts elő egy lavórt vagy edényt a szűrő alá, ezzel elkerülheted, hogy a fáradtolaj a garázs padlóján, vagy az udvaron folyjon szét, feltakaríthatatlan foltot és szennyeződéseket hagyva maga után.

Ha minden megvan, keresd meg a nagyjából 1-2 mm átmérőjű olajleeresztő-csavart, melyet nagy eséllyel a motorblokk hátsó részén fogsz megtalálni. Lazítsd meg a megfelelő szerszámmal, és várjuk meg, míg az összes fáradtolaj kifolyik. Közben megtisztíthatod a csavarokat, ellenőrizheted a tömítéseket és alátéteket, ha pedig szükséges, elvégezheted azok cseréjét is.

Ha az olaj teljesen kiürült, tekerd a helyére a leeresztő-csavart, és keresd meg a blokk felső részén található betöltő-csavart. Egy ronggyal alaposan tisztítsd meg a környezetét, majd tekerd le, és jöhet a legfontosabb lépés.

Töltsd a végáttétbe a megfelelő mennyiségű motorolajat, majd rögzítsd újból megfelelő módon a betöltő-csavart, gondoskodva a tömítésről.

Ezek után gyakorlatilag semmi más dolgod nincs, mint élvezni a munka gyümölcsét, nyeregbe pattanni, és elvinni egy jól megérdemelt tesztkörre paripádat!

 

Alkatrészre van szükséged? Böngéssz közel 20.000 robogó, maxi robogó alkatrészünk közül, több mint 2.000 típushoz.

A számos alkatrész gyártónak (120+) köszönhetően könnyen megtalálhatod a neked valót, robogó tuning esetén és olcsó alkatrész pótlás esetén is, komplett blokkoktól kezdve, tuning kipufogókon, hengerszetteken át a tömítésekig.

  • Ha a termék raktáron van (minden terméklapon látható az aktuális készletinformáció és a várható szállítási idő), munkanapokon 14 óráig feladjuk a rendelést, ami a következő munkanapon már meg is érkezik neked a kiválasztott szállítási módon.
  • Ha be kell szereznünk a terméket, e-mailben és sms-ben jelezzük, amint elindult a beszállítóink egyikétől. Minden hétfőn, szerdán és pénteken 14 óra körül rendezzük a beszerzéseket. Általában 2 munkanap alatt meg is érkeznek a rendelt termékek Németországból.

Használd a MOTO5 kuponkódot a kosár, vagy pénztár oldalon, 5% azonnali kedvezményért! A szállítás GLS futárszolgálattal 40.000 Ft felett díjmentes!

Megnézem a motomotors.eu webshopot!

Ügyfeleink legfrissebb értékelései