A fojtás, és amit tuning-szempontból tudni kell róla

Robogód tuningolásának első lépése általában a kipufogóban elhelyezett fojtás kiiktatása. A szűkítő betét és a féregnyúlvány eltávolítása ugyanis nagyban növelheti egy városi használatra tervezett gép teljesítményét.

De mi is az a fojtás tulajdonképpen? Mi a célja a gyártóknak azzal, hogy a kipufogóba építi, azon kívül, hogy neked bosszúságot okozzon? És hogyan módosíthatod szakszerűen úgy, hogy kihozhasd robogódból a maximális teljesítményt?

Ebből a bejegyzésből minden kérdésre választ kapsz majd, és néhány praktikus tanáccsal is bővítheted kelléktárad!

Mi az a fojtás, és miért van ré szükség?

Ha a robogó-tuningot választottad hobbiként, nyilván te is kened-vágod azt, milyen számottevő különbség lehet egy gyári kipufogóval ellátott motor, és egy fojtás nélküli gép működése közt. Egy kis bütyköléssel ugyanis egy kisebb teljesítményű robogó is képes lehet olyan dolgokra, melyekről nem is álmodott volna, mielőtt lekerült a gyártósor futószalagjáról.

A kisebb teljesítményre tervezett robogókban az esetek többségében megvan a potenciál arra, hogy nagyok legyenek. A gyártók azonban általában gyári fojtással látják el őket, melynek célja, hogy csökkentség az adott gép teljesítményét. Hogy miért?

Ennek természetesen megvan az oka. Különböző normákhoz kell igazodniuk, ennek értelmében pedig a fojtás elhelyezésének több célja is lehet. Ezek közé tartozik például a biztonságos városi közlekedéshez való alkalmazkodás, valamint a környezetbarátabb működés megteremtése is.

A fojtás gyári és sportkipufogókban egyaránt megtalálható, és többféle formája lehet. Találkozhatsz vele a kipufogó csövének végén látható csőcsonk, az úgynevezett féregnyúlvány formájában, de általános dolognak számít a kipufogó könyökcsövébe épített szűkítő betét formájában is.

Hogyan szabadulhatsz meg a fojtás visszatartó erejétől?

A különböző fojtási módok megszüntetése különböző megoldásokat kíván. A maximális teljesítmény elérése érdekében azonban egy biztos: egyaránt könnyes búcsút kell intened a féregnyúlványnak, valamint a kipufogó csövébe épített szűkítésnek is.

A szűkítés egy kör alakú lemez, általában 8-10 mm-es furattal, mely rögtön a henger csatlakozásánál található. Eltávolításához a hegesztés meglazítására lesz szükséged, melyhez lehetséges, hogy marószerszám segítségére is szükséged lesz. Ehhez karbidköves, vagy turbó marófejet is használhatsz.

A féregnyúlváyt vasfűrész segítségével, a tövétől kb. 2 cm-re kell levágnod. Ügyelj azonban arra, hogy ne dobd el a csonkot, ugyanis a keletkezett lyuk befoltozását érdemes úgy intézned, hogy az saját anyagából legyen megoldható.

Ez a művelet már komolyabb eszköztárat és tapasztalatot is igényel, és kezdő tuningosként nem feltétlenül érdemes azonnal belevágnod. Abban az esetben ugyanis, ha beletörik a bicskád, előfordulhat, hogy az alkatrész tönkremegy, a cseréhez pedig sajnos komolyan a zsebedbe kell majd nyúlnod.

Csak a kipufogóban találkozhatunk fojtással?

A fentebb említett módszerek mellett a gyártók több, apró trükkel is megpróbálják visszafogni robogód teljesítményét.

A kipufogók mellett például a variátorok is tartalmazhatnak fojtás céljából távtartó gyűrűket, melyek eltávolítása után a variátor teljes felváltása megoldódik. Bizonyos esetekben pedig a levegőszűrőben található szűkítések eltávolítása és nagyobb főfúvóka beszerelése is ajánlott lehet.

 

Alkatrészre van szükséged? Böngéssz közel 20.000 robogó, maxi robogó alkatrészünk közül, több mint 2.000 típushoz.

A számos alkatrész gyártónak (120+) köszönhetően könnyen megtalálhatod a neked valót, robogó tuning esetén és olcsó alkatrész pótlás esetén is, komplett blokkoktól kezdve, tuning kipufogókon, hengerszetteken át a tömítésekig.

  • Ha a termék raktáron van (minden terméklapon látható az aktuális készletinformáció és a várható szállítási idő), munkanapokon 14 óráig feladjuk a rendelést, ami a következő munkanapon már meg is érkezik neked a kiválasztott szállítási módon.
  • Ha be kell szereznünk a terméket, e-mailben és sms-ben jelezzük, amint elindult a beszállítóink egyikétől. Minden hétfőn, szerdán és pénteken 14 óra körül rendezzük a beszerzéseket. Általában 2 munkanap alatt meg is érkeznek a rendelt termékek Németországból.

Használd a MOTO5 kuponkódot a kosár, vagy pénztár oldalon, 5% azonnali kedvezményért! A szállítás GLS futárszolgálattal 40.000 Ft felett díjmentes!

Megnézem a motomotors.eu webshopot!

Ügyfeleink legfrissebb értékelései