Ezeket az alkatrészeket érdemes időnként cserélni a robogódon

Az igazán jó robogó hosszú távú befektetés. Egy tökéletes géppel nem csak évekig, de akár évtizedekig is róhatod az utakat anélkül, hogy az cserbenhagyna. Ahhoz azonban, hogy paripád mindig a legjobb formában legyen, elkerülhetetlen, hogy odafigyelj igényeire.

Mit minden egyéb járműnél, úgy a robogók esetében is akadnak olyan alkatrészek, melyek a használatból adódó súrlódásnak és kopásnak köszönhetően időnként cserére szorulnak. Ha pedig eljött az idő, nem érdemes halogatni a dolgot. Az elhasznált alkatrészek ugyanis nem csak robogód hatékonyságát csökkentik, de idővel komoly költségekbe is verhetnek, sőt, még erősen balesetveszélyesek is!

Ezért fontos a rendszeres ellenőrzés

Mint minden egyéb jármű, úgy robogód is a gyártó által meghatározott szerviz-intervallummal, olajcsere-periódussal rendelkezik, ami előírja, milyen gyakran érdemes, vagy kell motorodat egy szakembernek felülvizsgálnia.

Ennek betartására természetesen semmilyen törvény nem kötelez. Ha megfeledkeznél róla, nem törik rád éjszaka az ajtót a rendőrök, ellenben mégis érdemes odafigyelned rá abban az esetben, ha jót akarsz magadnak és robogódnak. Hogy miért?

Hosszabb távon már egy elhasznált olajszűrő is komoly motorproblémákhoz, működésbeli zavarokhoz vezethet. Ez pedig egy idő után nem csak költségesebbé, de jóval veszéleyebbé is teszi a vezetést, mint korábban. Arról nem is beszélve, hogy motorod kopott alkatrészekkel rosszabbul teljesít, és hiába is próbálod, képtelenség kihajtani belőle a maximumot.

Ha elmulasztod az adott időintervallumokon belül javasolt, minimális karbantartási munkák végrehajtását, azzal rövidtávon látszólag spórolhatsz. A valóság azonban az, hogy komolyan arcon is csaphatod magad ezzel.

Az egyébként olcsón cserélhető alkatrészek által okozott problémák javítása ugyanis sokkal többe kerülhet hosszabb távon, mint gondolnád. Előfordulhat az is, hogy a károk egy idő után olyannyira súlyosak, hogy használt robogód reális, piaci értékét is meghaladják.

Ezek az alkatrészek a legkritikusabbak

Az, hogy mely alkatrészeket érdemes időszakosan javíttatni vagy cserélni egy robogón, főként a használat rendszerességén, annak módján, valamint a beépített alkatrészek minőségén is múlik. Ahogyan két egyforma pilóta, úgy két egyforma motor sem létezik, akadnak azonban olyan tartozékok, melyekre minden esetben érdemes odafigyelned.

Ilyen például a fentebb már említett olajszűrő, melyet bizonyos időközönként, ha tetszik, ha nem, cserélni kell, akár csak magát a motorolajat. Hogy megteszed-e, sajnos nem kedv kérdése, hiszen egy elhasznált darab komoly motorproblémákat okozhat, ami egy idő után zsíros, nem várt költségek felmerülésével jár.

Kopó alkatrésznek tekinthetjük a kuplungot és annak kiegészítőit, például a kuplungharangot is. A kuplung robogód egyik legfontosabb alkatrésze, mely a főtengely és a hátsó kerék közt teremt kapcsolatot. Ezáltal rendszeres igénybevételnek, folyamatos használatnak van kitéve. Érdemes tehát nem elhanyagolni, és időnként szervízeltetni, és ha eljött a csere ideje, a lehető legkevésbé halogatni az új alkatrész beszerzését.

Továbbá a hengert, a gyújtógyertyát, valamint a légszűrőt sem szabad elfelejtened, és adott időközönként ellenőrizni azok működését. Természetesen a fék alkatrészekről se feledkezzünk meg, amit a Robogó fékek karbantartása című cikkünkben részletesebben is kiveséztünk.

Erre figyelj oda, ha alkatrészt vásárolsz

A kopó alkatrészek pótlása esetén törekedj arra, hogy ártól függetlenül, lehetőleg a legjobb minőségű darab mellett tedd le a voksod. Sok bolt és webáruház forgalmaz gyengén kivitelezett, „noname” utángyártott termékeket, melyek közül a legtöbbre igaz, hogy olcsók, ám hosszabb távon kedvezőtlen beruházást jelentenek.

Az olyan, nagyobb volumenű alkatrészek mellett pedig, mint a kuplung, érdemes bizonyos időszakonként az olyan, olcsóbb, ámde folyamatos használatban lévő tartozékokat is beszerezni, mint a sokszor fel sem tűnő, filléres tömítések.

Alkatrészre van szükséged? Böngéssz közel 20.000 robogó, maxi robogó alkatrészünk közül, több mint 2.000 típushoz.

A számos alkatrész gyártónak (120+) köszönhetően könnyen megtalálhatod a neked valót, robogó tuning esetén és olcsó alkatrész pótlás esetén is, komplett blokkoktól kezdve, tuning kipufogókon, hengerszetteken át a tömítésekig.

  • Ha a termék raktáron van (minden terméklapon látható az aktuális készletinformáció és a várható szállítási idő), munkanapokon 14 óráig feladjuk a rendelést, ami a következő munkanapon már meg is érkezik neked a kiválasztott szállítási módon.
  • Ha be kell szereznünk a terméket, e-mailben és sms-ben jelezzük, amint elindult a beszállítóink egyikétől. Minden hétfőn, szerdán és pénteken 14 óra körül rendezzük a beszerzéseket. Általában 2 munkanap alatt meg is érkeznek a rendelt termékek Németországból.

Használd a MOTO5 kuponkódot a kosár, vagy pénztár oldalon, 5% azonnali kedvezményért! A szállítás GLS futárszolgálattal 40.000 Ft felett díjmentes!

Megnézem a motomotors.eu webshopot!

Ügyfeleink legfrissebb értékelései