Robogó fékek cseréje

Robogó fékek karbantartása

Sokat költünk a robogónkra, ha teljesítményét akarjuk növelni, legyen szó például egy új, minőségi variátorról, tuning kipufogóról, vagy netán optikai tuningról, viszont a robogó fékek általában kevesebb figyelmet kapnak, ami az életünket menti meg nap, mint nap. Egyrészről megvesszük a gyengébb minőségű, olcsóbb fékalkatrészeket, másrészről nem tartjuk karban őket megfelelően. Egyiket sem ajánljuk, hiszen egy jobb minőségű, rendszeresen karbantartott fékrendszer kellene, hogy az alapja legyen minden robogónak.

Dugattyú cseréje

A fékbetét nagyobb mértékű kopása sok esetben a féknyereg és a fékdugattyú rossz kapcsolatának problémájából következik. Az utcai só bekerülhet az acéldugattyú és alumínium féknyereg közé, elektrolitikus anyagot hoz létre, majd megindítja a korrodálódási folyamatot. Ilyenkor nem elegendő a dugattyút megtisztítani, célszerű a tömítéseket is cserélni.

A dugattyú általában könnyen tisztítható extra finom csiszolópapírral, de ha túl nagy mértékben van már sérülve, cserélni kell az egészet. Ezután jöhet a fék légtelenítése.

Korrózió

A kerekek általában alumíniumból készülnek, míg a féktárcsák és rögzítő csavarok általában acélból, ezért szükséges időnként leszerelni és megtisztítani a korróziós lerakódást a találkozó felületekről. Ha rajta hagyjuk a korrózió eltorzítja a felületeket, rontva a hő elvezetését, amitől elhajolhat, vagy eltörhet a féktárcsa. A fékrendszer karbantartása a heti rutinellenőrzésedhez kell, hogy tartozzon.

Fékbetétcsere

A fékbetét szintén egy rendkívül fontos eleme a fékrendszernek, a megszabott vastagságnál nem szabad vékonyabbnak lennie. A vastagságot a fém hátlaptól a fékbetét felületéig mérjük. Ellenőrzése a féknyeregnél szemmel történik. Az elhasználódott fékbetét egyrészről veszélyes, és rontja a fékezés minőségét, másrészről tönkreteheti féktárcsánkat, amit vagy drága pénzért lehet javítani esztergapadon, vagy újat kell vennünk. A fékbetét mellett a féktárcsáknak is meg van adva a minimum vastagsága, ezért azt is időközönként azt is ellenőrizni kell. Nem csak a vizsgán nem engedik át, de szintén veszély forrása lehet. Az a méret a féktárcsán van feltüntetve. Amennyiben a féktárcsa lyukacsos kivitelű ne felejtsük őket időközönként kitisztítani.

Fékfolyadékcsere

Amennyiben a fékkar húzásra nagyon puha, ellenőrizzük a fékdugattyúk mozgását. Rés található a féktárcsa és a fékbetét között, mely a fékkar húzására eltűnik, majd elengedésre, ismételten megjelenik. Ez lenne a normális eset, de ha a fékbetét szinte folyamatosan hozzáér a féktárcsához, a fékkar mégis puha levegősek lehetnek a fékcsövek, veszélyes vele közlekedni, így mindenképpen cserélnünk kell a fékfolyadékot.

Vegyünk olyan fékfolyadékot, amit a robogónk gyártója előír, valamint egy műanyagcsövet, mellyel összegyűjtjük a fékolajat.

A fékfolyadék veszélyes anyag, ne érintkezzen se bőrrel, se a robogó fényezésével, mert tönkreteszi. Érdemes robogó elejét folpackkal körbetekerni.

Ezután csavarjuk le a főfékhenger tetején levő tartály tetejét és lazítsuk meg a féknyereg légtelenítő csavarját. Óvatosan csináljuk, mert képes megszakadni, egy kis csavarlazító spray jól jöhet. Tegyük a műanyag cső egyik végét a légtelenítő csavarra, a másik végét egy befőttes üvegbe, majd lazítsuk meg a légtelenítő csavart, majd kezdjük el pumpálni a fékkar segítségével a fékfolyadékot az üvegbe. Amikor kiürült, a következő lépés az új fékfolyadék betöltése. A felső tartályon keresztül töltsük addig, amíg a légtelenítő csavarnál meg nem jelenik a fékfolyadék, ekkor zárjuk el a csavart és a tartályt töltsük a max. jelzésig.

Robogó fékek légtelenítése

A légtelenítéshez húzzuk vissza a csövet a csavarra, majd a végét a fékolajos dobozba, úgy hogy a cső vége a fékfolyadék szintje alatt legyen. Zárt csavar mellett kezdjük el pumpálni a fékkart, míg fel nem keményszik. Nem szabad túl gyorsan pumpálni, mert gázosodhat a folyadék és sok apró buborék keletkezhet, melyet nagyon nehéz eltávolítani. Amikor már elég keménynek érezzük a féket behúzott fékkar mellett nyissuk meg a légtelenítő csavart, de csak addig míg a nyomás eltűnik a rendszerből, majd gyorsan zárjuk vissza. Közben figyeljünk rá, hogy a tartályból ne fogyjon el a fékolaj, mert kezdhetjük az egészet elölről. Érdemes a légtelenítést minden nagyobb szerviz alkalmával elvégezni, de legalább évente egyszer, akkor is ha a megtett kilométerek alapján nem szükségszerű. Amennyiben hátul is tárcsaféked van, a folyamat megegyezik.

Alkatrészre van szükséged? Böngéssz közel 20.000 robogó, maxi robogó alkatrészünk közül, több mint 2.000 típushoz.

A számos alkatrész gyártónak (120+) köszönhetően könnyen megtalálhatod a neked valót, robogó tuning esetén és olcsó alkatrész pótlás esetén is, komplett blokkoktól kezdve, tuning kipufogókon, hengerszetteken át a tömítésekig.

  • Ha a termék raktáron van (minden terméklapon látható az aktuális készletinformáció és a várható szállítási idő), munkanapokon 14 óráig feladjuk a rendelést, ami a következő munkanapon már meg is érkezik neked a kiválasztott szállítási módon.
  • Ha be kell szereznünk a terméket, e-mailben és sms-ben jelezzük, amint elindult a beszállítóink egyikétől. Minden hétfőn, szerdán és pénteken 14 óra körül rendezzük a beszerzéseket. Általában 2 munkanap alatt meg is érkeznek a rendelt termékek Németországból.

Használd a MOTO5 kuponkódot a kosár, vagy pénztár oldalon, 5% azonnali kedvezményért! A szállítás GLS futárszolgálattal 40.000 Ft felett díjmentes!

Megnézem a motomotors.eu webshopot!

Ügyfeleink legfrissebb értékelései