A robogó tuningolása

, , Hozzászólás

Melyik robogótulajdonos ne szeretné kedvenc járművét erősebbé, gyorsabbá tenni? Ráadásul egy jól beállított tuning óriási élményt nyújt használójának

Már a vásárláskor gondolnunk kell arra, hogy a későbbiekben szeretnénk-e tuningolni, egy jól megválasztott robogóval a későbbiekben a tuning során rengeteg pénzt és időt spórolhatunk meg.

Tuning szempontjából 3 csoportra oszhatjuk a robogókat:

  1. Kis menetteljesítményre tervezett robogók – Gyárilag fojtott robogók, kis teljesítménnyel, maximum 40km/h sebességű robogók, tuningolásuk gazdasági szempontból egyáltalán nem éri meg.
  2. Gyári fojtású, gyengített robogók – A fojtások kiszerelhetőek, melyek általában a kipufogócsőben helyezkednek el. Emellett a variátorok folytása miatt távtartó gyűrűket is találhatunk, melyeket eltávolítva a variátor teljes felváltása megoldódik. Bizonyos esetekben a levegőszűrőben található szűkítések eltávolítása és nagyon főfúvóka beszerelése is ajánlott. Az itt felsorolt elemek eltávolítása robogónk erőre kap, de innen indul igazán a tuning, a különboző tuning alkatrészek beszerelésével. 🙂
  3. Fojtás nélküli robogók – Folytás nélküli típusok esetén is előfordul, hogy gyújtáselektronikával korlátozzák a motor maximális fordulatszámát, melyet a gyújtáselektronika cseréjvel lehet megszüntetni, melynek köszönhetően a végsebesség is 20%-al növekedhet.

A robogó motorjának fordulatszámát tuning kipufogó rendszerrel is növelhetjük.

Nagyobb teljesítményhez és forgatónyomatékhoz megnövelt térfogatú tuning hengerszettet kell beszerelni.

Nagyobb porlasztóval, levegőszűrő átalakításával, vagy sport légszűrő használatával szintén növelhetjük a tuningnak köszöhető teljesítmény növekedést.

Az így megnövelt teljesítmény hoszabb végáttétellel továbbithatjuk a hátsó kerékhez.

Egy türelemmel elvégzett robogó tuning esetén robogónk teljesítménye akár 60%-al is növekedhet.

A legjobb gyorsulás érdekében tuning-variátort és tuning-kuplungot ajánlatos beszerelni a primer hajtásba. A variátor és kuplung finomhangolására többféle variátor görgő és rugószett áll a tuning fanatikusok rendelkezésére.