Robogó, motor, vagy quad – milyen jogsira lesz szükséged, hogy bármelyiket vezethesd?

AM, A2, A, vagy B1 kategóriás jogsit lenne érdemes csinálnom? A kérdés gyakran felmerül, az abszolút kezdők számára a szükséges papírok megszerzése ugyanis első blikkre valóságos útvesztőnek tűnhet. Nem kell azonban ráparázni a dologra. 

A valóságban a döntés ugyanis egyszerűbb, mint gondolnád, persze csak akkor, ha tudod, milyen gép nyergébe pattanva szeretnéd zabálni a kilométereket!

Hazánkban ugyanis jelenleg ötféle motoros jogosítvány létezik, és mindegyik más típusú két-, három, vagy négykerekű jármű vezetésére jogosítja fel tulajdonosát.

AM kategória – ha csak ismerkednél

Az AM kategória az első, legalapvetőbb jogsi, amit már 14 éves kor felett is megszerezhetsz. A vizsga teljesítése után két- és háromkerekű segédmotoros kerékpárt, valamint könnyű négykerekű motorkerékpárt is vezethetsz.

Ezek a járművek maximum 50 cm3-es belső égésű motorral, vagy maximum 4 kW teljesítményű, egyéb motorral lehetnek felszerelve, tervezési végsebességük nem lépheti túl 45 km/h-t, saját tömegük pedig legfeljebb 350 kg lehet.

Röviden és tömören fogalmazva tehát az AM jogsi megszerzésével kisebb mopedet, robogót, vagy triciklit vezethetsz. És habár a köbcenti miatt úgy tűnhet, ez a jogosítványfajta sajos quad vezetésére még nem tesz alkalmassá.

A1 kategória – ha megjött a kedved valami komolyabbhoz

A 16 éves kortól megszerezhető A1 kategóriás jogosítvány már nagyobb teret enged a fantáziának.  Ez legfeljebb 125 cm3-es, 11 kW teljesítményű motorkerékpár vezetésére jogosít, ahol a teljesítmény/tömeg aránya nem haladhatja meg a 0.1 kW/kg-ot. Továbbá olyan motoros tricikli is vezethető vele, melynek a teljesítménye nem haladja meg a 15 kW-ot.

Egyszóval az AM kategória megszerzésével már komolyabb robogó, moped, vagy motorkerékpár is vezethető vele, de ez a fajta jogsi quad-ra, vagy nagyobb motorra továbbra sem alkalmas.

A2 kategória – ha igazi szenvedélyeddé vált a motorozás

Az A2 kategória feltételei már némileg komolyabbnak mondhatók. Ennek a vizsgának a letételéhez szükséges ugyanis a 18. életév betöltése, azaz a nagykorúság. 

Az A2 birtokában azonban már 35 kW teljesítményig vezethetünk motorkerékpárt, de arra is figyelnünk kell, hogy a jármű 0.2 kW/kg teljesítmény/tömeg arány értéket nem haladhatja meg. Sőt, olyan motort sem használhatunk, melyet kétszer akkora teljesítményű járműből alakítottak át, azaz egy gyárilag fojtott, eredetileg 110 lóerős géppel sem száguldozhatunk.

A kategória – ha nem bírod a kötöttséget

A listán a legkomolyabb feltételekhez kötött papír az A kategóriás, azaz a korlátlan jogosítvány, melynek letételéhez szükséges a 24. életév betöltése. Nem véletlenül, hiszen a korlátlan jogsi már jóval nagyobb, veszélyesebb gépek vezetésére jogosít, mint az előző három kategória, így természetesen nagyobb felelősséggel is jár.

Röviden és tömören A típusú jogsi birtokában bármilyen motorkerékpárt vezethetünk, ami kívül esik az A1, A2, AM korlátozott kategóriákon. Továbbá olyan motoros triciklire is alkalmas, amely teljesítménye a 15 kW-ot meghaladja.

Korlátlan A kategóriára a már meglévő A1 vagy A2 jogsinkat is kiterjeszthetjük, abban az esetben, ha a sikeres forgalmi vizsgát legfeljebb 1 évvel korábban sikerült letennünk.

B1 kategória – ha négy kerékre pattannál

És abban az esetben, ha mindenképp quad-ot szeretnél vezetni, a B1-es kategória lesz az, ami nálad a befutó.

A B1-es jogsi megszerzése után kifejezetten négykerekű motor-csodákat vezethetsz. Olyan quad-okat, melyek terheletlen tömege nem haladja meg a 400 kg-ot, (áruszállító jármű esetén az 550 kg-ot). 

És nem csak benzines, de elektromos géped is lehet, ebben az esetben pedig az akkumulátor tömegét nem kell beleszámítani a jármű teljes súlyába sem. 

További feltétel, hogy a hasznos teljesítmény nem haladhatja meg a 15 kW-ot, de ezeken a megkötéseken kívül a B1-es jogsival gyakorlatilag bármilyen négykerekű motorkerékpár nyergére nyugodtan pattanhatsz fel anélkül, hogy tartanod kéne a rend szorgos őreinek dorgáló pillantásaitól.

Tovább a robogó alkatrész webshopra >

Alkatrészre van szükséged? Böngéssz közel 20.000 robogó, maxi robogó alkatrészünk közül, több mint 2.000 típushoz.

A számos alkatrész gyártónak (120+) köszönhetően könnyen megtalálhatod a neked valót, robogó tuning esetén és olcsó alkatrész pótlás esetén is, komplett blokkoktól kezdve, tuning kipufogókon, hengerszetteken át a tömítésekig.

  • Ha a termék raktáron van (minden terméklapon látható az aktuális készletinformáció és a várható szállítási idő), munkanapokon 14 óráig feladjuk a rendelést, ami a következő munkanapon már meg is érkezik neked a kiválasztott szállítási módon.
  • Ha be kell szereznünk a terméket, e-mailben és sms-ben jelezzük, amint elindult a beszállítóink egyikétől. Minden hétfőn, szerdán és pénteken 14 óra körül rendezzük a beszerzéseket. Általában 2 munkanap alatt meg is érkeznek a rendelt termékek Németországból.

Használd a MOTO5 kuponkódot a kosár, vagy pénztár oldalon, 5% azonnali kedvezményért! A szállítás GLS futárszolgálattal 40.000 Ft felett díjmentes!

Megnézem a motomotors.eu webshopot!

Ügyfeleink legfrissebb értékelései