Itt a tavasz, újra motorozunk: ezekre a dolgokra érdemes odafigyelni

Itt a jó idő, virágoznak a fák, a garázsból pedig előkerülnek a rég használt vasak. Végre újból nyeregbe pattanhatunk, és ha szeretnénk, akár a világot is körbemotorozhatjuk. Ez igazán jó érzés, azonban van valami, amiről semmiképp sem szabad megfeledkeznünk.

A tavasz beköszöntével még a legrutinosabb motorosnak is kicsit újra kell tanulnia mindent, hiszen a hideg hónapok alatt, ha a gép nem is, de mi egész biztosan berozsdállunk egy kicsit. Fel kell frissíteni a tudást és újból rá kell érezni a szerpentin ízére annak érdekében, hogy biztonságosan róhassuk az utakat.

Éppen ezért most megmutatjuk nektek az legfontosabb dolgokat, amikre mindenképp oda kell figyelnetek, ha a hosszú téli kihagyás után újra nyeregbe szálltok és motorozni indultok!

Az első napok nehézségei: rozsdás reflexek és zavarodott autósok

Nyakunkon a jó idő, amit a legtöbb motoros már tűkön ülve várt. Nem kell azonban kapkodni, hiszen a napsütés már nem szalad el, egészen a téli időszak kezdetéig újból húzhatod a gázt. Fontos azonban, hogy az első napokban nem szabad túlságosan meghajtanod a gépet, és figyelned kell arra, hogyan is vezetsz, hiszen ne feledd: fő a biztonság!

Mikor a tél végeztével a garázsból előkerülnek a motorok, sokan megfeledkeznek néhány dologról. Az egyik, hogy rég ültek már a nyeregben, és bármennyire is profi motorosok, valószínűleg kissé kijöttek a gyakorlatból. A reflexek kissé berozsdásodtak, így újból hozzá kell szoktatni magukat az úthoz.

A másik, hogy ilyenkor még az aszfalt és a gumik is hidegek, ennek köszönhetően pedig a tapadás is kisebb. Ha erre nem figyelsz oda, könnyen lehet hatalmas zanyálás a vége, melyet nem csak szeretett géped bánhat, de akár még te is. És legyél bármennyire fanatikus motoros, egyetlen jó, tavaszi csapatás sem ér ennyi, ebben biztos lehetsz.

Végül pedig érdemes megemlíteni azt is, hogy tavasszal az utakra visszatérő motorosok kissé olyanok az autósok számára, mint a délről hazarepülő madarak. Elszoktak a jelenlétünktől, éppen ezért eleinte kevésbé is figyelnek oda ránk. Ennek következménye, hogy ha nem vagy elég körültekintő, egy óvatlan autós akár komoly problémát is okozhat. Megijed tőled, véletlenül rád húzza a kormányt, és kész a baj. Ne csak arra figyelj tehát, hogy eggyé válj az úttal és a vassal. A téged körülvevő forgalomra is fordíts elegendő figyelmet!

Ne csak magadat készítsd fel, hanem a motorodat is

Természetesen fontos, hogy mielőtt nekivágnál a nagyvilágnak, nemcsak magadat kell felkészítened az első útra, hanem a motorodat is. Tüzetesen át kell vizsgálnod azt, hogy műszaki szempontból minden rendben legyen, hiszen egy apróság is okozhat rendkívül kellemetlen meglepetéseket.

Először is fontos, hogy csekkold a gumik állapotát és a nyomás, hiszen gyakorlatilag biztos, hogy kevesebb nyomás lesz a gumikban, mint mikor legutóbb elugrottál motorozni. Tavasszal tehát mindenképp érdemes elugrani a benzinkútra és kompresszorral a megfelelő nyomásig fújni a gumikat. Legalább ennyire lényeges az is, hogy a fékek állapotát ellenőrizd. Ha a fékek szorulnak, vagy szemmel látható elváltozást tapasztalsz rajtuk, fontos, hogy semmiképp se legyél türelmetlen és pattanj nyeregbe. Gondoskodj arról, hogy a fékek százszázalékosan rendben legyenek, ellenkező esetben ugyanis motorodat, magadat és másokat is veszélybe sodorhatsz.

Vess továbbá egy pillantást a kormánycsapágyra, a kerék tengelyek csavarjaira, az elektromos berendezésekre és természetesen az akksira. Ha szükséges, akkor ne hezitálj az alkatrészcserén sem! Ezek a dolgok ugyanis apróságnak tűnhetnek, azonban egy hógolyó is elég ahhoz, hogy egy lavina elinduljon.

Fontos, hogy a tavaszi vizsgálat és felkészítés olyan feladat, melyet nem szabad elmismásolni. Időt és energiát kell rá szánnod annak érdekében, hogy biztonságosan ülhess a nyeregbe. Vedd komolyan, és gondolj arra, hogy a tavaszi rutinellenőrzés után újból tiéd a világ és egészen a szezon végéig újból biztonságban róhatod a szerpentineket!

Alkatrészre van szükséged? Böngéssz közel 20.000 robogó, maxi robogó alkatrészünk közül, több mint 2.000 típushoz.

A számos alkatrész gyártónak (120+) köszönhetően könnyen megtalálhatod a neked valót, robogó tuning esetén és olcsó alkatrész pótlás esetén is, komplett blokkoktól kezdve, tuning kipufogókon, hengerszetteken át a tömítésekig.

  • Ha a termék raktáron van (minden terméklapon látható az aktuális készletinformáció és a várható szállítási idő), munkanapokon 14 óráig feladjuk a rendelést, ami a következő munkanapon már meg is érkezik neked a kiválasztott szállítási módon.
  • Ha be kell szereznünk a terméket, e-mailben és sms-ben jelezzük, amint elindult a beszállítóink egyikétől. Minden hétfőn, szerdán és pénteken 14 óra körül rendezzük a beszerzéseket. Általában 2 munkanap alatt meg is érkeznek a rendelt termékek Németországból.

Használd a MOTO5 kuponkódot a kosár, vagy pénztár oldalon, 5% azonnali kedvezményért! A szállítás GLS futárszolgálattal 40.000 Ft felett díjmentes!

Megnézem a motomotors.eu webshopot!

Ügyfeleink legfrissebb értékelései