A motor tavaszi felkészítése: ezért kiemelten fontos a fékek ellenőrzése

A motorosok olyanok, mint a medvék. Az első napfényre azonnal előbújnak barlangjaikból. A málnás helyett azonban a garázsba indulnak, hogy a lehető leggyorsabban beüzemeljék gépüket és nekivágjanak a kilométerek zabálásának.

Érthető, hiszen a sebesség és az út pora a téli szünet után nagyon vonzó dolgok, azonban a türelmetlenség komoly bajokhoz vezethet, melyeket motorod vagy akár te is megszenvedhetsz. Éppen ezért fontos, hogy semmiképp se mulaszd el a tavaszi felkészülést!

Most mutatunk néhány dolgot, melyekre különösen nagy figyelmet kell szentelned annak érdekében, hogy gördülékenyen induljon a tavasz és a szezon balesetmentesen teljen. Különös figyelmet szentelve a fékrendszernek, mely a megfelelő beállítástól függően akár élet-halál ura is lehet az utakon.

Miért fontos a motorkerékpár tavaszi felkészítése?

A rutinos motorosok már tudják, hogy a vas tavaszi felkészítése legalább annyira fontos, mielőtt megindulnánk az első útra, minthogy elég benzin legyen a tankban. Ennek oka, hogy a hosszú, téli szezon alatt nemcsak reflexeink, de motorunk is berozsdáll kicsit. Még abban az esetben is, ha a legjobb körülmények mellett, fűtött garázsban tároljuk.

A gumik légnyomása csökken, az akksi merül, néhány csavar pedig meglazulhat. Éppen ezért, ha rutinellenőrzés nélkül vágunk neki a szerpentineknek, abból komoly baj is lehet. Ezt pedig nem csupán a motor, de a sofőr is bánhatja. Sőt, akár másokat is veszélybe sodorhatsz. Éppen ezért fontos, hogy felelősségteljes motorosként sose feledkezz meg a megfelelő tavaszi felkészítésről.

A hanyagság ugyanis nem vagány. A legmenőbb arcok pedig egytől egyig tudják, hogy a tavaszi felkészítés nemcsak a biztonság szempontjából fontos, de abban is segít, hogy a gépedet minél inkább hajthasd, és egész szezonban kihozhasd belőle a maximumot.

Miért különösen fontos a fékek tavasz karbantartása?

Hogy a jól működő fékrendszer miért fontos a motorozás során, talán nem kell túlmagyaráznunk. A fék ugyanis élet-halál ura lehet az utakon. Ha egy balesetveszélyes helyzetben nem tudsz időben megállni, annak több végkimenetele is lehet. Jobb esetben egy hatalmas esés, rosszabb esetben törés és sérülés. A legrosszabb lehetőséget pedig talán nem is kell említenünk.

Éppen ezért fontos, hogy a fékek minden eseteben rendben legyenek. A tavaszi rutinellenőrzés során pedig különösen nagy figyelmet kell szentelned nekik. Hiszen nyilván te sem szeretnéd beáldozni drága motorodat vagy saját testi épségedet egyetlen jó, tavaszi veretés érdekében. Ugye?

Mire kell figyelni a fékek tavaszi karbantartása során?

Sok motoros úgy gondolja, hogy a fékek karbantartása során elég, ha időt szánnak a fékbetétek cseréjére, és indulhat is a menet. Az igazság azonban az, hogy a fékrendszer nagyobb odafigyelést igényel.

Többek közt fontos a fékfolyadék évenként egyszer történő cseréje. Ennek oka, hogy a fékfolyadék egy idő után felveszi a levegő nedvességtartalmát. Ez korróziót indít el a rendszerben, a folyadék forráspontja pedig lecsökken. Ez rendkívül veszélyes, hiszen épp a legnagyobb igénybevétel esetén okozhat problémát. Egy hegyi szerpentinen lefelé száguldva pedig el sem lehetne képzelni rosszabb dolgot, mint a hirtelen beeső, használhatatlanná váló fékkar.

A fékfolyadék és a fékbetétek cseréje persze még nem minden. Legalább ennyire fontos dolog a fékdugattyúk és fékmunkahengerek tisztítása is. A piszkos fékdugattyúk ugyanis csak nehezen vagy egyáltalán nem tudnak mozogni, ami szintén a fékhatás jelentős csökkenéséhez vezet. Végezetül pedig ne feledkezzünk meg a fékrendszer gumi alkatrészeinek állapotáról sem. Ellenőrizzük a porvédőket, tisztítsuk meg őket, és ha mindennel végeztünk, végre biztonságban ülhetünk nyeregbe és vághatunk neki az első nagy, szezonnyitó motorozásnak!

Alkatrészre van szükséged? Böngéssz közel 20.000 robogó, maxi robogó alkatrészünk közül, több mint 2.000 típushoz.

A számos alkatrész gyártónak (120+) köszönhetően könnyen megtalálhatod a neked valót, robogó tuning esetén és olcsó alkatrész pótlás esetén is, komplett blokkoktól kezdve, tuning kipufogókon, hengerszetteken át a tömítésekig.

  • Ha a termék raktáron van (minden terméklapon látható az aktuális készletinformáció és a várható szállítási idő), munkanapokon 14 óráig feladjuk a rendelést, ami a következő munkanapon már meg is érkezik neked a kiválasztott szállítási módon.
  • Ha be kell szereznünk a terméket, e-mailben és sms-ben jelezzük, amint elindult a beszállítóink egyikétől. Minden hétfőn, szerdán és pénteken 14 óra körül rendezzük a beszerzéseket. Általában 2 munkanap alatt meg is érkeznek a rendelt termékek Németországból.

Használd a MOTO5 kuponkódot a kosár, vagy pénztár oldalon, 5% azonnali kedvezményért! A szállítás GLS futárszolgálattal 40.000 Ft felett díjmentes!

Megnézem a motomotors.eu webshopot!

Ügyfeleink legfrissebb értékelései