Így válaszd ki a tökéletes robogót

 2 vagy 4 ütem? Karburátor vagy injektor? Megmutatjuk azt, mi alapján választhatod ki a számodra ideális robogót.

A tökéletes robogót megtalálni elsőre talán egyszerű feladatnak tűnhet. Elég csak meglátni és beleszeretni, nemde? A valóságban ez azonban sokkal nagyobb kihívást jelent, mint azt sokan gondolnák. Először is fontos, hogy ne csak az álmainkat kergessük, hanem tisztában legyünk a lehetőségeinkkel is, illetve azzal, hogy mire is van hosszú távon szükségünk. 

De hogyan igazodhatunk el kezdő vaslovasként a paraméterek útvesztőjében? Mi alapján dönthetjük el azt, hogy egy kétütemű vagy egy négyütemű robogó lesz az ideális számunkra? Honnan tudhatjuk, hogy a karburátoros vagy az injektoros megoldás lesz a számunkra megfelelő? 

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és bemutatjuk neked azt, hogy hogyan válasz ki a számodra ideális robogót akár kezdőként is!

Féktelen sebesség és olcsó karbantartás: a kétütemű robogók előnyei

Sokszor hallottuk már azt, hogy aki igazán jó gépre vágyik, az kétütemű motor mellett dönt. És habár ezt nem mernénk ilyen határozottan kijelenteni, természetesen igaz, hogy van, akiknek a kétütemű robogók olyan élményt kínálnak, amiket egy négyütemű vasak egyszerűen nem képesek.

Először is érdemes tudnod azt, hogy a kétütemű motorok általában jóval gyorsabbak. Nagyobb a teljesítményük és nagyobb igénybevételre tervezték őket. Éppen ezért a sebesség szerelmesei nem csoda, hogy gyakran a kétütemű megoldásra esküsznek. Azok számára azonban, akik a városi motorozásra keresnek megfelelő alternatívát, még nem biztos, hogy csupán emiatt jó megoldást jelentene egy kétütemű robogó. Sőt, épp ellenkezőleg.

Fontos persze megemlíteni azt is, hogy A 2 ütemű motor egyszerűbb szerkezetű, éppen ezért olcsóbb. Kevesebb mozgó alkatrészt tartalmaz, nincsenek benne szelepek, így nem szükséges bonyolult szelepmozgató mechanizmus használata sem. Ezáltal a karbantartási és javítási költségei is alacsonyabbak. Ha egy alkatrész cserére szorul, a szervizek általában rendelkeznek gyári vagy utángyártott megoldásokkal, így a túlzottan hosszú szervizidő miatt sem kell aggódni. Abban az esetben tehát, ha különösen fontos a pénztárcád, lehetséges, hogy egy kétütemű robogó jó döntés lehet a számodra.

Végül érdemes tudnod azt is, hogy a motor egyszerűbb felépítésének köszönhetően a kétütemű gépek általában akár 30 százalékkal is könnyebbek lehetnek, mint a 4 ütemű társaik. Sokan ezért is kedvelik őket, ami azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a 2 ütem mindenki számára ideális lenne. 

Nem mindenki számára ideális: a kétütemű robogók hátrányai

Természetesen a kétütemű vasakkal kapcsolatban is megoszlik a motorostársadalom véleménye. Vannak, akik imádják, mások pedig kifejezetten elavultnak és problémásnak tartják őket. Többek közt azért is, mert a kétütemű robogók hangosak, jobban szennyezik a környezetet, arról már nem is beszélve, hogy a fogyasztásuk is nagyobb. A benzin mellett rengeteg kenőolajat is elfüstölnek, ami azt jelenti, hogy amit az alkatrészeken és a szervizelésen megspórolunk, azt gyakran betöltjük a tankba. Mindezt téve erőteljesen megnövekvő károsanyag-kibocsátás mellett.

Így a kép már jóval árnyaltabb, és talán azt is mondhatnánk, hogy a kétütemű robogók leginkább azok számára ideálisak, akik a sebesség szerelmesei. A városi utak helyett inkább a szerpentineket választják, néhány extra Kilométer per Óráért cserébe pedig azt sem bánják, ha a gépük fenntartása a négyütemű vasparipákhoz képest kissé több kényelmetlenséggel is járhat.

A négy ütem előnyei: halkabb, gazdaságosabb, kényelmesebb

A kétütemű motorok esetében a teljesítmény kulcsa a magas fordulatszám, melynek legnagyobb hátránya, hogy automatikusan magával vonja az alacsonyabb élettartamot is. A négyütemű robogók ezzel szemben alacsonyabb fordulatszámon működnek, ami nagymértékben megnöveli az adott kétkerekű élettartamát is. Arról nem is beszélve, hogy alacsonyabb fogyasztást garantálnak, különösen a kenőolaj tekintetében. Ebből fakadóan pedig a négyütemű motor környezetkímélőbb megoldást is jelent.

Ez utóbbi kitétel fontos kérdés lehet a jövőben, hiszen az aktuális EU-s törekvésekből jól látható, hogy a túlzottan nagy károsanyag-kibocsátással rendelkező járművek a szabályozásoknak köszönhetően idővel akár teljesen eltűnhetnek a forgalomból. Jobb tehát előre felkészülni, mint hirtelen megijedni.

A négy ütem, hasonlóan a kettőhöz természetesen a maga hátulütőivel is rendelkezik. Több alkatrész, nagyobb esély a meghibásodásra, ami pedig több szervízeléshez és nagyobb kiadásokhoz is vezethet. Ezek elkerülésében természetesen sokat segít a rendszeres karbantartás és az odafigyelés, mely segít a robogóval kapcsolatos kiadások minimalizálásában.

Összességében tehát fontos tudnod azt, hogy egy 4 ütemű robogó minden előnye ellenére több odafigyelést igényel. A motorolaj és szűrő cseréjét például nem szabad elmulasztani a megtett kilométerek számához igazodva annak érdekében, hogy az ebből fakadó problémákat és meghibásodásokat elkerülhesd.

Ha szeretnél ennél többet is tudni arról, hogy hogyan is működik a 4 ütemű motor, az ezzel kapcsolatos cikkünk segít abban, hogy mélyebben is beleáshasd magad a témába!

Injektor vagy karburátor? Mi a lényeges különbség?

Amikor olyan kérdések kerülnek szóba, minthogy injektoros vagy karburátoros befecskendezésű motort vásároljunk, a kezdő robogósok többsége csak a fejét fogja. A döntés pedig nem feltétlenül annyira nehéz, mint azt elsőre gondolnád.

Ebben az esetben a benzin motorba történő befecskendezésének módjáról beszélünk. A karburátor egy mechanikus szerkezet, mely a szívott levegőt használja az üzemanyag porlasztására, míg az injektor elektronikus elven működik. Ennek köszönhetően az utóbbi sokkal pontosabb és precízebb adagolást tesz lehetővé, és ha szükséges, akár a másodperc tört része alatt képes megváltoztatni vagy elzárni a motorba jutó benzin mennyiségét.

Az injektor elektronikus rendszere nemcsak azt figyelheti, hogy épp hogyan nyomod le a gázpedált, de olyan adatokat is, mint például a kipufogógáz oxigéntartalma, a külső légnyomás, a páratartalom vagy a hőmérséklet. Emiatt az injektoros motorok fogyasztása jóval alacsonyabb lehet a karburátoros társaikénál. 

És hogy mi az injektor legnagyobb hátránya a karburátorral szemben? Természetesen az, hogy jóval drágább technológiáról beszélünk. Olyanról, ami, ha esetleg bemondja az unalmast, csak nehezen és költségesen javítható, a csere árfekvéséről már nem is beszélve. Ellenben általában ritkaságszámba megy az, hogy az injektorral gond legyen. Olyannyira, hogy a tapasztalt motorosok általában azt szokták mondani, hogy a befecskendező élettartama nagyjából megegyezik a motoréval.

Ha nincs alkatrész, ne menj bele az üzletbe!

A tökéletes robogó kiválasztása során akad egy szempont, mely rendkívül fontos, sokan mégsem veszik figyelembe. Ez nem más, mint az a kérdés, hogy az adott típusú géphez mennyire egyszerű beszerezni a szükséges alkatrészeket.

Akadnak ugyanis olyan robogók, melyek elképesztően menők ugyan, az alkatrész-utánpótlásuk sajnos nem, vagy csak nehezen megoldott. Ez azt jelenti, hogy egy kisebb meghibásodás esetén is előfordulhat az, hogy heteket, akár hónapokat kell várni egy alkatrészre, vagy épp egy vagyont kell fizetni a cseréért.

Éppen ezért fontos, hogy mielőtt igent mondanál egy visszautasíthatatlannak tűnő ajánlatra, nézz utána a dolgoknak és tájékozódj azzal kapcsolatban, hogy mennyire gördülékenyen szerezhetők be az adott géphez a gyári vagy épp a minőségi, utángyártott alkatrészek.

Ha minőségi alkatrészekre van szükséged, nézz szét webáruházunkban. A kínálat megtekintése sokat segíthet abban a döntésben is, hogy melyik típust válaszd azok közül a robogók közül, melyeket korábban már kinéztél magadnak!

Új vagy használt robogó lesz a nyerő?

Ha kevésbé mélyen szeretnél a pénztárcádba nyúlni, manapság rengeteg helyen találhatsz jó, használt vasparipákat is. Elég csupán néhány motoros fórumon vagy adok-veszek Facebook csoportban szétnézned. Érdemes azonban tudnod, hogy a használt robogó vásárlás trükkös lehet, éppen ezért semmiképp sem szabad meggondolatlanul beleugranod és megvásárolnod az első gépet, ami ránézésre szimpatikus.

Hogy egy ilyen üzlet során mire is kell odafigyelned, arról egy hosszabb cikkben ódákat is zenghetnénk. Amit azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni az az, hogy ha kevésbé értesz a motorokhoz, mindig érkezz szakértő ismerőssel vagy akár szerelővel, aki segíthet neked megbizonyosodni arról, hogy jó üzletet kötsz.

Fontos továbbá, hogy mindig nézz utána annak, milyen típusú robogót vásárolsz, hiszen, ahogy ezt már fentebb is említettük, rengeteg plusz kiadástól óvhatod meg magad, ha olyan vasat választasz, melynek az alkatrész-ellátása megoldott és egyszerűen, gyorsan szervízelhető.

Alkatrészre van szükséged? Böngéssz közel 20.000 robogó, maxi robogó alkatrészünk közül, több mint 2.000 típushoz.

A számos alkatrész gyártónak (120+) köszönhetően könnyen megtalálhatod a neked valót, robogó tuning esetén és olcsó alkatrész pótlás esetén is, komplett blokkoktól kezdve, tuning kipufogókon, hengerszetteken át a tömítésekig.

  • Ha a termék raktáron van (minden terméklapon látható az aktuális készletinformáció és a várható szállítási idő), munkanapokon 14 óráig feladjuk a rendelést, ami a következő munkanapon már meg is érkezik neked a kiválasztott szállítási módon.
  • Ha be kell szereznünk a terméket, e-mailben és sms-ben jelezzük, amint elindult a beszállítóink egyikétől. Minden hétfőn, szerdán és pénteken 14 óra körül rendezzük a beszerzéseket. Általában 2 munkanap alatt meg is érkeznek a rendelt termékek Németországból.

Használd a MOTO5 kuponkódot a kosár, vagy pénztár oldalon, 5% azonnali kedvezményért! A szállítás GLS futárszolgálattal 40.000 Ft felett díjmentes!

Megnézem a motomotors.eu webshopot!

Ügyfeleink legfrissebb értékelései