Hogyan működik egy 4-ütemű motor? A 4-ütemű henger működése!

Ahhoz, hogy kétkerekűdet a lehető legjobb tuninggal tudd ellátni, nagyon hasznos tudni, hogyan működik a motor. Ezért szeretnénk ma egy 4 ütemű henger belsejébe pillantani.

A négyütemű motorban egy folyamat négy munkafolyamatból (ütem) áll: szívás, sűrítés, munka, kipufogógáz. A löket a dugattyú mozgása a löket egyik holtpontjától a másikig. Ugyanakkor a forgattyús tengely (főtengely) minden egyes lökéssel fél fordulatot tesz meg. Mielőtt a dugattyú működésbe léphetne, a tartályból származó benzint a karburátorban össze kell keverni a környezetéből származó levegővel. Ezért nem közvetlenül a benzin gyullad meg, hanem a levegő és a benzin gázkeveréke. Itt láthatja a 4 lépést egymás után animálva.

  1. lépés: Szívás
  2. lépés: Kompresszió (sűrítés)
  3. lépés: Munka
  4. lépés: Kilökődés (kipufogógáz)

A következőkben lépésről lépésre ismertetjük a lépéseket. Kezdetben meg kell ismerkednie a henger egyes alkatrészeivel.


1. löket – szívás

Az első lépésben (szívás) a dugattyú lefelé mozog. A felső holtponttól az alsó holtpontig halad. Ez vákuumot teremt. A szívószelep kinyílik, és a gázkeverék most már beléphet a hengerűrbe. Beszippantja.


2. löket – kompresszió (sűrítés)

Amint a dugattyú elérte az alsó holtpontot, azonnal visszamegy. A dugattyú a felső holtpont felé haladva összenyomja a benzin-levegő keveréket. A folyamat során mindkét szelep zárva van, mivel e lépés során nem szabad, hogy gáz távozzon.


3. löket – munka

A szelepek még mindig zárva vannak, a sűrített gázkeveréket most a gyújtógyertya gyújtja meg. A gáz robbanásszerűen elég. A robbanás ereje visszanyomja a dugattyút az alsó holtpontra. Csak ebben a lépésben működik a motor, ami azt jelenti, hogy a jármű által feldolgozható és mozgási energiává alakítható teljesítmény keletkezik. A dugattyú a csatlakozó rudazaton keresztül továbbítja az erőt a forgattyús tengelyre, amely a variátorhoz csatlakozik. Onnan az erő átkerül az ékszíjra, amely továbbítja az erőt a hátsó átalakítóhoz. Ez a tengelykapcsolóhoz (kuplung) van csatlakoztatva. Végül az erő onnan a sebességváltóhoz, majd a hátsó kerékhez jut.


4. löket – kilökődés (kipufogógáz)

Az utolsó löketben a dugattyú visszamegy a felső holtpontra. Ugyanakkor a kipufogószelep nyitva van, hogy a kipufogógázok a kipufogón keresztül távozhassanak. Közvetlenül a felső holtpont előtt van egy szelepátfedés, ahol a kipufogó- és a szívószelepek egyaránt nyitva vannak. A beáramló friss gázok támogatják a kipufogógázok kiöblítését.


 

Alkatrészre van szükséged? Böngéssz közel 20.000 robogó, maxi robogó alkatrészünk közül, több mint 2.000 típushoz.

A számos alkatrész gyártónak (120+) köszönhetően könnyen megtalálhatod a neked valót, robogó tuning esetén és olcsó alkatrész pótlás esetén is, komplett blokkoktól kezdve, tuning kipufogókon, hengerszetteken át a tömítésekig.

  • Ha a termék raktáron van (minden terméklapon látható az aktuális készletinformáció és a várható szállítási idő), munkanapokon 14 óráig feladjuk a rendelést, ami a következő munkanapon már meg is érkezik neked a kiválasztott szállítási módon.
  • Ha be kell szereznünk a terméket, e-mailben és sms-ben jelezzük, amint elindult a beszállítóink egyikétől. Minden hétfőn, szerdán és pénteken 14 óra körül rendezzük a beszerzéseket. Általában 2 munkanap alatt meg is érkeznek a rendelt termékek Németországból.

Használd a MOTO5 kuponkódot a kosár, vagy pénztár oldalon, 5% azonnali kedvezményért! A szállítás GLS futárszolgálattal 40.000 Ft felett díjmentes!

Megnézem a motomotors.eu webshopot!

Ügyfeleink legfrissebb értékelései