Ezekre a dolgokra figyelj használt robogó vásárlása során

Megmutatjuk a legfontosabb dolgokat, melyekre érdemes odafigyelned, ha szeretnéd, hogy a használt robogó vásárlás jó üzlet legyen.
Úgy döntöttél, hogy használt robogót vásárolsz? Remek ötlet, azonban ne hagyd, hogy teljesen elvakítson a benzingőz! Akad néhány dolog, amit mindenképp érdemes tudnod előtte. Hogy mik ezek? Most segítünk neked abban, hogy eligazodj a használt robogó vásárlás útvesztőjében!
Sokan azonban azt mondják, hogy a használt robogó vásárlás mindig zsákbamacska. Ami igaz is, abban az esetben, ha nem vagy elég tájékozott. A külső ugyanis nem minden, és ha nem figyelsz, könnyen lehet, hogy rád sóznak egy csinos romhalmazt, aminek a felújítása többe kerülne egy új robogónál.
Abban az esetben azonban, ha néhány alapvető dologra odafigyelsz, biztos lehetsz abban, hogy nem nyúlsz mellé és jó üzletet kötsz. Annak érdekében, hogy képben legyél, most megmutatjuk neked, melyek azok a dolgok, melyekre használt robogó vásárlása során érdemes odafigyelned, és azt, hogy mikor érdemes a csábító ár ellenére is nemet mondanod.
Használt robogó vásárlása: csak a céljaidnak megfelelően!
Az első és egyben legfontosabb dolog: a vásárlás során sose a külső legyen a döntő! Oké, persze fontos az, hogy az általad választott robogó illeszkedjen a személyiségedhez és szívesen ülj a nyeregbe, de tudnod kell azt, hogy a megjelenés nem minden. Éppen ezért fontos, hogy már a hirdetéseket is tudatosan böngészd!
Képzeld el magad előtt az ideális gépet és határozd meg azt, mit is vársz el tőle: csak városi szaladgálásra használnád vagy nagyobb távokra is indulnál vele? Naponta nyeregbe pattannál vagy épp csak hétvégén falnád a szerpentineket? Szeretnéd tuningolni, alakítgatni az általad választott robogót vagy pedig megelégszel azzal, amit alapvetően is képes nyújtani? A kisebb vagy a nagyobb testű gépek jönnek be inkább?
A kezdők közül kevesen tudják például, hogy nem csak az adott márkák, de akár az évjáratok közt is nagy eltérések lehetnek. Ha tehát nem nézel megfelelően utána a dolgoknak, akkor tehát könnyen lehet, hogy egy adott évjárattal pórul jársz.
Látod, ha egy kicsit gondolkodsz, máris rengeteg kérdés merül fel, melyek megválaszolása segít abban, hogy a kört néhány ideális márkára és modellre szűkíthesd. Tanulj, informálódj, érdeklődj. Olvass olyan cikkeket, mint ez, vagy lépj be a számodra érdekes márkákkal foglalkozó Facebook csoportokba és csekkold a számodra releváns fórumokat is. A tapasztalt motorosoktól ugyanis rengeteg olyan információt szerezhetsz, melyeket egy eladó egyálalán nem biztos, hogy szeretne veled megosztani!
Ha elég tájékozott vagy, akkor már jóval könnyebb lesz kiválasztanod a számodra ideális használt robogót, és neki is vághatsz a kalandnak, hogy megtaláld a jövendőbeli járművedet. Ezrendben, de hol és hogyan kezdj neki a keresésnek?
Hol és hogyan érdemes használt robogót keresni?
Abban az esetben, ha használt robogó vásárlása a cél, rengeteg lehetőség áll rendelkezésedre. Először is besétálhatsz egy kereskedőhöz, ahol használt modelleket is árulnak és felmérheted a kínálatot. Ebben az esetben valamivel mélyebben kell a pénztárcádba nyúlnod, a legtöbb kereskedő azonban használt gépekre is vállal garanciát, ami nagy pluszt jelent a számukra. Arról nem is beszélve, hogy a tapasztalt kereskedők általában jól ismerik az egyes robogók tulajdonságait, és az igényeid felmérésében is segítenek neked.
Abban az esetben azonban, ha magánembertől vásárolsz használt robogót, lényegesen olcsóbb üzletet köthetsz. Lényegében szuperolcsón is vásárolhatsz egy igazán ütős(nek tűnő) gépet. Ennek persze több oka is lehet. Az egyik, hogy valaki nincs tisztában a robogója értékével, a másik, hogy kell neki a pénz, és gyorsan túl akar adni a motoron, de sajnos az is lehet, hogy valami trükk van a dologban.
Éppen ezért ilyenkor érdemes nagyon képben lenned az esetleges hibákkal és lehetséges sérülésekkel kapcsolatban, hogy ne vágjanak át a palánkon.
És hogy hol találhatsz a számodra ideális hirdetéseket? Manapság az online lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen. Az apróhirdetéses oldalaktól kezdve a fórumokon át egészen a Facebook csoportokig és a Marketplace-ig, szinte mindenütt találkozhatsz használt robogó hirdetésekkel.
Fontos azonban, hogy több lehetőséget is nézz meg és tesztelj élőben, végsősoron pedig ne a legolcsóbb ár legyen a döntő. Ahol pedig lehetőséged van rá, ellenőrizd a hirdető értékeléseit és a róla szóló véleményeket is. Ez ugyanis sokat elárulhat. Végül pedig ne feledd: egy használt robogó lehet valódi kincs, de szép ruhába öltöztetett, elhasznált kacat is. Az alábbiakban megmutatjuk neked azt, hogyan is különböztetheted meg a kettőt egymástól, és dönthetsz úgy, mint egy igazi, sokat látott vad motoros!
A legfontosabb dolog a biztonság: a gumik, a fékek és a futómű ellenőrzése
Amennyiben olyan használt robogót szeretnél venni, amire akár rögtön a vásárlás pillanat után fel is pattanhatsz, fontos, hogy ellenőrizd a gumik és a fékek állapotát. Ha a gumik nem újak, természetesen nem probléma. Figyelj azonban arra, hogy a gumik ne legyenek 5 évnél öregebbek, ne legyenek kirepedezve és a profilkeménységük legalább 3 mm legyen.
A gumi életkora az oldalfalon szereplő DOT számból könnyen megállapítható. Ha például a DOT4116 számsort látod az abroncson, az azt jelenti, hogy 2016. 41. hetében került le a gyártósorról. Ha a gumin nincs DOT szám, abban az esetben 3 vagy 4 keretbe foglalt számjegyet kell keresned.
De talán ennél is fontosabb a fékek állapota, hiszen, mint azt te is tudod, a rossz fékrendszer akár életeket is követelhet. Éppen ezért lényeges, hogy a féktárcsán ne legyenek mély barázdák és ne legyen úgynevezett „válla” Ez ugyanis azt jelzi, hogy az adott gép már nagyon sokat futott, és hamarosan beadhatja a kulcsot.
Tárcsafék esetében a fékbetét állapotáról sem szabad megfeledkezni. Nézz be a féknyereg és a tárcsa közé: ha a fékbetét még legalább 2 mm vastag, akkor egyelőre nincs szükség cserére. Végül ne feledkezz meg a fékfolyadékról sem, hiszen a színe sok mindent elárul. Fontos, hogy szép, áttetsző legyen, ellenkező esetben ugyanis elhasználódott és cserélni kell. A fékfolyadék cseréjére persze vásárlás után is gondolnod kell majd, és legalább kétévente újra kell „hidratálnod” a motorodat, ha szeretnéd elkerülni a fékhibákat és az azokból adódó, súlyos balesetket!
Természetesen az ellenőrzés során nem szabad megfeledkezned a futómű állapotának csekkolásáról sem. Ülj fel a robogóra és rugóztasd meg párszor az elejét. Amennyiben kirugózáskor nem érzel semmi ellenállást, az azt jelenti, hogy a villa javításra szorul. A villaszáron vagy a szimmering körül megjelenő olaj szintén arról árulkodik, hogy valami nincs rendben. Hasonló az esetben a hátsó rugóstagok esetében is, melyeket, ha nem csillapítanak megfelelően, cserélni kell.
És persze ne feledkezz meg a lánc állapotáról sem, hiszen ez az alkatrész folyamatos karbantartást igényel. Nézd meg mennyire száraz, illetve, hogy mennyire nyúlik. Ha a lánc túlságosan elhasznált, akkor mindenképp cserére szorul, ez pedig szintén egy olyan tényező, ami csökkenti az adott gép árát.
A robogó lelke: a motor
A legfontosabb dologról természetesen semmiképp sem szabad megfeledkezned. El kell vinned a robogót egy próbakörre. De mielőtt ezt megtennéd, ellenőrizned kell azt, hogy megfelelő-e a motorolaj állapota és szintje, valamint, hogy maga a motor is jól muzsikál-e.
A motorolaj színe sokat elárul arról, milyen állapotban van a robogó és milyen gyakran használták. A koszos, fekete motorolaj esetén például mindenképp szükség van egy olajcserére. Ha ez rendben, járasd melegre a motort, győződj meg róla, hogy van-e alapjárat, és a gép jól veszi–e a gázt, jól ejti-e a fordulatot.
A próbakör alatt figyelj arra is, hogy nem hallani-e furcsa motorzajokat. Egy igazi szakértő a legapróbb zajokból is képes megállapítani azt, ha a helyzet nem oké, de a főtengely-csapágy kopogását egész biztosan te is kiszúrod majd.
Ha minden rendben, jöhet a külső
Abban az esetben, ha úgy gondolod, a választott robogó jól muzsikál, még ne add be rögtön a derekad! Vizsgáld át felületi sérülések után is. Ezek az esetek többségében persze csak esztétikai problémát jelentenek, de sokszor árulkodhatnak akár korábbi esésről vagy balesetről is.
Ilyen esetekben pedig előfordulhat az, hogy később valamilyen rejtett probléma jelentkezik. Abban az esetben tehát, ha felületi sérülést fedezel fel, mindenképp faggasd ki az eladót, hogy hogyan szerezte azt a robogó, és bizonyosodj meg róla, hogy valóban csak esztétikai problémáról van szó.
Ha nem vagy elég biztos magadban, érkezz szakemberrel
A használt robogó vásárlás lényegesen nagyobb dolog, mint leugrani a boltba néhány zsemléért. Ennél jóval költségesebb és sokkal több is múlik rajta. Éppen ezért fontos, hogy minden rendben legyen. Ha úgy érzed, hogy a te tudásod nem elég ahhoz, hogy ellenőrizd a választott gépet azelőtt, mielőtt letennéd az asztalra az árát, nem szégyen hozzáértő segítséget kérni. Sőt, nagyon sokat tud segíteni!
Ez lehet egy régi motoros cimbora, de akár egy szerelő is, aki képes lehet messziről is kiszúrni azt, ha a kiválasztott vassal valami nincs renden. Utóbb esetben ez persze egy-két extra ezresbe is belekerülhet, azonban ez még mindig kisebb kiadás ahhoz képest, mintha rossz üzletet kötnél, azután pedig súlyos tízezreket kellene a használtan vásárolt robogó felújítására, kipofozására és használhatóvá tételére költened!
A lényeg pedig, hogy ne hamarkodd el a vásárlást! Valószínűleg a legmenőbb vas is várni fog rád egy napot, ha korrekt módon közlöd az aktuális tulajjal, hogy tetszik és érdekel, azonban aludnál még egyet az üzletre. Az igazán megbízható eladót ugyanis onnan ismered meg, hogy nem akarja minden áron, azonnal rád sózni a portékáját.
Ha pedig ár-érték arányban úgy érzed, hogy a választott vas megér némi felújítást, webshopunkban minden olyan szükséges alkatrészt és kiegészítőt megtalálhatsz, melyek szükségesek lehetnek ahhoz, hogy egy használt robogó úgy muzsikáljon, mintha csak most jött volna le a gyártósorról!

Alkatrészre van szükséged? Böngéssz közel 20.000 robogó, maxi robogó alkatrészünk közül, több mint 2.000 típushoz.

A számos alkatrész gyártónak (120+) köszönhetően könnyen megtalálhatod a neked valót, robogó tuning esetén és olcsó alkatrész pótlás esetén is, komplett blokkoktól kezdve, tuning kipufogókon, hengerszetteken át a tömítésekig.

  • Ha a termék raktáron van (minden terméklapon látható az aktuális készletinformáció és a várható szállítási idő), munkanapokon 14 óráig feladjuk a rendelést, ami a következő munkanapon már meg is érkezik neked a kiválasztott szállítási módon.
  • Ha be kell szereznünk a terméket, e-mailben és sms-ben jelezzük, amint elindult a beszállítóink egyikétől. Minden hétfőn, szerdán és pénteken 14 óra körül rendezzük a beszerzéseket. Általában 2 munkanap alatt meg is érkeznek a rendelt termékek Németországból.

Használd a MOTO5 kuponkódot a kosár, vagy pénztár oldalon, 5% azonnali kedvezményért! A szállítás GLS futárszolgálattal 40.000 Ft felett díjmentes!

Megnézem a motomotors.eu webshopot!

Ügyfeleink legfrissebb értékelései