Honnan tudod, hogy a gyújtógyertya cserére szorul a motorodon?

Meta leírás: A gyújtógyertya a motor elengedhetetlen alkatrésze. Megmutatjuk, honnan tudhatod, hogy eljött a csere ideje.

A gyújtógyertya a motor lelke. Feladata, hogy a motor által beszívott üzemanyag-levegő keverékét begyújtsa, ezáltal az energiaforrást átalakítsa mozgássá. Működő gyertyák nélkül tehát a motorod félkarú óriás. Éppen ezért, ha szeretnéd elkerülni a kellemetlen meglepetéseket, fontos, hogy odafigyelj a gyújtógyertyák állapotára és időről időre lecseréld az elhasznált alkatrészt. 

De milyen gyakran lesz szükséged erre, mire kell odafigyelned a csere során, és egyáltalán: milyen gyújtógyertyát kell választanod, ha szeretnéd, hogy a motoroddal a legtovább falhasd a szerpentineket? Ebben a bejegyzésben ezt a témát fogjuk körbejárni.

Miért fontos a gyújtógyertya állapota?

Ahogyan azt már említettük, a gyújtógyertya a motor lelke. Abban az esetben tehát, ha a motor egyszer csak nem indul, a hibát érdemes elsősorban a gyújtógyertyáknál keresni. A gyertyák ugyanis rendkívül tartós anyagokból készülnek, de ettől függetlenül idővel egész biztosan elhasználódnak. Ami egyáltalán nem meglepő, hiszen milliónyi kis robbanást kell kiállniuk annak érdekében, hogy te elégedetten hasíthass a motoroddal a sztrádán vagy a hegyi szerpentineken.

Éppen ezért, ha nem szeretnél kellemetlen meglepetéseket, akkor fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd az állapotukat. Legalább évente egyszer, de ha többször nézel rájuk, baj abból sem lehet. Ha pedig azt veszed észre, hogy a gyertyák kezdenek elhasználódni, ne gondolkodj túl sokáig a cserén.

Milyen gyakran kell cserélni a gyújtógyertyát?

Fontos tudni, hogy motorod típusától függően a gyújtógyertya élettartama is változó lehet. Ha nem szeretnél kellemetlen meglepetéseket, a hagyományos, normál elektródás gyertyákat érdemes körülbelül 25-30.000 km után cserélni. Az iridium elektródás gyertyák ezzel szemben jóval tovább bírják a strapát. Csereperiódusuk akár 100.000 km is lehet.

Érdemes persze megemlíteni azt is, hogy a gyújtógyertya élettartama attól függően is változó lehet, hogy milyen minőségű alkatrészt választasz. Az olcsóbb, utángyártott gyertyákat értelemszerűen gyakrabban kell cserélni, míg a gyári alkatrészek általában tartósabbak és jóval tovább is képesek bírni azt, ha rendesen meghajtod a motorodat. 

Abban az esetben azonban, ha az előbbi megoldást választod, kevésbé kell mélyen a pénztárcádba nyúlnod, ami azt jelenti, hogy az utángyártott gyertyák gyakoribb csere mellett is kifizetődő megoldást jelentenek a számodra. Ha azonban nincs kedved túl gyakran bajlódni a cserével, érdemesebb a drágább, gyári megoldást választanod. 

Érdemes szerelőhöz fordulni a cserével?

A gyújtógyertya cseréje alapvetően egyszerű feladat. Csak kicsavarod a régi gyertyát, ellenőrzöd, hogy valóban elhasználódott-e, majd pedig becsavarod a helyére az újat. Ehhez pedig csak pár szerszámra van szükséged. Igaz?

Nos, félig-meddig igen. A gyertyacsere alapvetően nem rakétatudomány. Ellenben, ha nem vagy rutinos, motorok esetében trükkös lehet. Előfordulhat, hogy szét kell kapni a gépet hozzá, éppen ezért, ha még sosem csináltál ilyet, érdemes lehet vele szerelőhöz vagy legalább egy olyan ismerőshöz fordulni, aki tapasztalt, vén róka a motorozás terén.

Ha pedig egyedül állsz neki a feladatnak, fontos, hogy az alkatrészt mindig a motor hideg állapotában szereld ki, és így is tedd vissza. Figyelj a gyertya meghúzási nyomatékára is: a túlhúzott gyertya könnyen beletöret a hengerfejbe, míg a túlságosan laza alkatrész nem marad meg biztonságosan a rendeltetési helyén. A csere folyamán érdemes figyelmet fordítani a szelephézagok ellenőrzése, ha pedig szükséges, ezeknek a cseréjére is. 

A lényeg azonban összességében az, hogy sose becsüld le a gyújtógyertyát annak ellenére, hogy nem egy méretes alkatrészről beszélünk. Hiszen, ahogy a mondás is tartja: kicsi a bors, de erős!

Alkatrészre van szükséged? Böngéssz közel 20.000 robogó, maxi robogó alkatrészünk közül, több mint 2.000 típushoz.

A számos alkatrész gyártónak (120+) köszönhetően könnyen megtalálhatod a neked valót, robogó tuning esetén és olcsó alkatrész pótlás esetén is, komplett blokkoktól kezdve, tuning kipufogókon, hengerszetteken át a tömítésekig.

  • Ha a termék raktáron van (minden terméklapon látható az aktuális készletinformáció és a várható szállítási idő), munkanapokon 14 óráig feladjuk a rendelést, ami a következő munkanapon már meg is érkezik neked a kiválasztott szállítási módon.
  • Ha be kell szereznünk a terméket, e-mailben és sms-ben jelezzük, amint elindult a beszállítóink egyikétől. Minden hétfőn, szerdán és pénteken 14 óra körül rendezzük a beszerzéseket. Általában 2 munkanap alatt meg is érkeznek a rendelt termékek Németországból.

Használd a MOTO5 kuponkódot a kosár, vagy pénztár oldalon, 5% azonnali kedvezményért! A szállítás GLS futárszolgálattal 40.000 Ft felett díjmentes!

Megnézem a motomotors.eu webshopot!

Ügyfeleink legfrissebb értékelései