Robogó, motor téli tárolása

Robogó, motor téli tárolása

Robogó, motor tárolására tél előtt, érdemes felkészülnünk, és komolyan vennünk, hogy a jó idő beköszöntével, ne a motorunk szerelésével kelljen tölteni az időt, hanem egyből tudjunk adni az életérzésnek.

Az alábbi dolgokra érdemes figyelnünk, pontokba szedve:

Száraz, ha lehet fűtött helyen tartsuk

A lehető legjobb megoldás, ha van lehetőségünk ilyen helyen tárolni a paripát, hisz itt van kitéve a legkevesebb kárásodásnak. Egy a motorunkra teljesen illeszkedő, de mégis kicsit laza ponyvával itt is érdemes letakarnunk, hogy minél kevesebb por szálljon a robogóra.

Amennyiben nincs ilyen lehetőségünk érdemes felhívni robogó, motor szervízeket és utánajárni, ki vállal téli tárolást. Általában nem nagy pénzekről beszélgetünk, ráadásul a téli felkészítést is tartalmazza az ár, így azon kívül hogy begurulunk robogónkkal, majd tavasz első napján besétálunk némi pénzzel, és elrobogunk, semmi dolgunk nem lesz vele.

Vízhűtéses motorok esetén ellenőrizzük a fagyáspontot, különben a hűtő, vagy hűtőcsövek könnyen szétrepednek tavaszra.

Érdemes a láncot befújni, és a további mozgó alkatrészeket WD40-el, mint például a kitámasztó forgó része, vagy kuplung, fékkar mozgó része.

Olajcsere a tárolás előtt

Ha nagyjából fix hőmérsékleten lesz a robogó, a tél előtti olajcserét ajánljuk, mert az ismét jó minőségű olaj nem okoz belső korróziót. Ellenkező esetben a nagy hőmérséklet változás a kicsapódó pára miatt nem feltétlenül tesz jót az olajunknak.

Tele a tank

Mindenféleképpen tele tankkal küldjük a motort aludni, különben a benzingőz eszi a benzintartály belső falát, ennek az lesz a következménye, hogy folyamatosan el fog tömődni a benzinszűrőnk.

Tiszta motor, jobb érzés

Tárolás előtt érdemes lemosnunk motorunkat, kimosni minden apró résből a koszt, sarat. Ha nagyon fontos a járgányod, akkor le is kenheted az alumínium és króm részeket, így tavasszal egyből csillogni-villogni fog.

Motoros ruha tisztítása

Sokat elhanyagolják a ruhák megfelelő tisztítását, de ilyenkor mindenféleképpen érdemes megcsinálunk, nem is hinnéd mennyi kosz fog kijönni belőlük. Nadrág és kabát, valamint bukósisak belső mosása mosógépben, vagy áztatása kádban, anyagtól függően. Természetesen a bőrruhákat csak melegvizes ronggyal lemosni, és szárítás után impregnálni, majd bőrápoló anyaggal bekenni.

Óvjuk a gumikat

Fontos része a tárolásnak, hogy felbakoljuk a motort, ha nincs középsztenderünk, így a gumik nincsenek állandó felesleges tárolásnak kitéve, rengeteget spórolunk vele. Vehetünk hozzá motoremelő állványt is.

Az akkumulátor karbantartása

Ha fűtött helyen van a motor, nem is muszáj kiszednünk, egyébként meg tegyük fűtött helyre az akksit, és töltsük fel 3 hetente. Vehetünk csepptöltőt is, ami folyamatosan feltölti az akksit, amikor egy bizonyos szint alá esett a feszültség. Ezzel elkerüljük, hogy teljesen lemerüljön, ami valószínüleg az akkumulátor halála is egyből. Előszőr negatív, majd pozitív sarukat levéve!

Üzemmelegre járatás

A motor kipufogójában olajában pára keletketik, ami csak akkor tűnik el, amikor teljesen bemelegszik a motor. Érdemes néha beindítani, üzemmelegre járatni, majd üzemmelegen még 5 percet járatni.

Ha szabadban van a robogó, motor

Szívó, kipufogóoldal betömése

Ha szabad, párás helyen van a robogó, érdemes mindenképp ezt megtenni, egyértelműen védelmet nyújt.

Zárak, láncok

Szintén, mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy ne lopják el szeretett motorunkat, ha már a szabadban tároljuk.

 

Alkatrészre van szükséged? Böngéssz közel 20.000 robogó, maxi robogó alkatrészünk közül, több mint 2.000 típushoz.

A számos alkatrész gyártónak (120+) köszönhetően könnyen megtalálhatod a neked valót, robogó tuning esetén és olcsó alkatrész pótlás esetén is, komplett blokkoktól kezdve, tuning kipufogókon, hengerszetteken át a tömítésekig.

  • Ha a termék raktáron van (minden terméklapon látható az aktuális készletinformáció és a várható szállítási idő), munkanapokon 14 óráig feladjuk a rendelést, ami a következő munkanapon már meg is érkezik neked a kiválasztott szállítási módon.
  • Ha be kell szereznünk a terméket, e-mailben és sms-ben jelezzük, amint elindult a beszállítóink egyikétől. Minden hétfőn, szerdán és pénteken 14 óra körül rendezzük a beszerzéseket. Általában 2 munkanap alatt meg is érkeznek a rendelt termékek Németországból.

Használd a MOTO5 kuponkódot a kosár, vagy pénztár oldalon, 5% azonnali kedvezményért! A szállítás GLS futárszolgálattal 40.000 Ft felett díjmentes!

Megnézem a motomotors.eu webshopot!

Ügyfeleink legfrissebb értékelései