Funfacts a mindentudóknak: hogyan kapta a MOPED a nevét?

Ma: Hogyan kapta a moped a nevét.

Mindenki ismeri őket, mindenki szereti őket, a hagyományokkal rendelkező kis mopedeket. De honnan kapta a moped a nevét? Talán a szó a latinból származik, elvégre néhány hagyományos robogómárka, mint például a Vespa vagy a Piaggo, Olaszországból származik. Íme, néhány érdekesség a szó eredetéről, hogy pontot szerezzen a nyelvbarátok és a német nyelvtanárok körében.

Németországban a kifejezést hivatalosan 1953. január 23-án vezették be. A Kerékpáros és Motorkerékpáros Szövetség (VFM) versenyt szervezett. Egy olyan kismotornak kerestek nevet, amely egy vagy két személy szállítására alkalmas, legfeljebb 33 kg súlyú és legfeljebb 50 köbcentiméteres motorteljesítményű. Fel kell szerelni pedálokkal is az indításhoz és egy hátsó fékkel. Ennek egyértelműen meg kell különböztetnie a segédmotorral felszerelt könnyű kerékpároktól.

A győztes moped kifejezés a svéd nyelvből származó kölcsönszó. Ott először egy évvel korábban, 1952-ben használták egy szaklapban. A svédek ismerik a mopedet, akárcsak a dánok. A moped a svéd motor és pedálos szavakból áll. A magyar fordításban motor és pedál. Az egyetlen különbség a különböző nyelvek között a moped kifejezés hangsúlyozása. A britek egyébként végül a német nyelvből vették át a szót.

A kifejezés azonban kezdetben kevés tetszést aratott. Nyelvi körök megkérdőjelezték a szót, mivel az nem német. Volt néhány ellenjavaslat: Eilrad, Flitzer, Eiler vagy (holland mintára) Brummrad és Brummer vagy (dán hatásra) Knallrad és Knaller. Egy reklámkampány elősegítette a moped szó használatát, és hagyta, hogy a többi kifejezés a feledés homályába vesszen. Igazán kár. Miért nem próbáljuk meg egyszerűen társadalmilag elfogadhatóvá tenni az expressz kerékpárt a baráti körben? A Duden szótár más szinonimákat is tartalmaz. A svájciak például a moped helyett motorvelót vagy – a köznyelvben – Töffit mondanak. A finnek a mopedeket mopedi vagy nopso néven emlegetik.

És ez még csak a vége: Érdekes megjegyezni, hogy míg az írott nyelv mopedekre utal, a köznyelvben a mopede vagy mopeder többes számban is elfogadottá vált.

Nos, akkor jó utat a mopedekkel, mopedekkel, gyorshajtókkal és motorosokkal.

Alkatrészre van szükséged? Böngéssz közel 20.000 robogó, maxi robogó alkatrészünk közül, több mint 2.000 típushoz.

A számos alkatrész gyártónak (120+) köszönhetően könnyen megtalálhatod a neked valót, robogó tuning esetén és olcsó alkatrész pótlás esetén is, komplett blokkoktól kezdve, tuning kipufogókon, hengerszetteken át a tömítésekig.

  • Ha a termék raktáron van (minden terméklapon látható az aktuális készletinformáció és a várható szállítási idő), munkanapokon 14 óráig feladjuk a rendelést, ami a következő munkanapon már meg is érkezik neked a kiválasztott szállítási módon.
  • Ha be kell szereznünk a terméket, e-mailben és sms-ben jelezzük, amint elindult a beszállítóink egyikétől. Minden hétfőn, szerdán és pénteken 14 óra körül rendezzük a beszerzéseket. Általában 2 munkanap alatt meg is érkeznek a rendelt termékek Németországból.

Használd a MOTO5 kuponkódot a kosár, vagy pénztár oldalon, 5% azonnali kedvezményért! A szállítás GLS futárszolgálattal 40.000 Ft felett díjmentes!

Megnézem a motomotors.eu webshopot!

Ügyfeleink legfrissebb értékelései