HOGYAN KELL ROBOGÓZNI

A robogózás nagyon jó móka lehet! Szél fúj a hajadba, a napsütés melege a bőrödön. Az a verhetetlen érzés, hogy ott vagy benne, hogy közelről és személyesen, az első sorból nézheted végig a gyönyörű tájakat, amelyeken keresztül utazol. De… van néhány fontos tényező, amit át kell gondolni, mielőtt megvásároljátok a robogót, és biztonságosan útnak indítjátok.

Tekintsétek meg az alábbi tippjeinket!

1) OLYAN ROBOGÓT VEGYÉL, AMI KÉNYELMES A TESTMÉRETEDNEK!
Győződj meg róla, hogy mindkét lábadat kényelmesen le tudod tenni a földre. Ez segíteni fog abban, hogy mentálisan is fel tudj készülni az első utadra. Ha nem tudod kényelmesen letenni mindkét lábadat a földre, az bizalomhiányt és félelmet okozhat, hogy elesel vagy elejted a robogót. Ha mindkét lábad a padlón van, stabilnak és biztosnak fogod érezni magad.

2) SZEREZD BE A MEGFELELŐ KÖBCENTIMÉTERŰ (MOTORMÉRETŰ) ROBOGÓT. A KÖBCENTIMÉTER HATÁROZZA MEG A ROBOGÓD MAXIMÁLIS SEBESSÉGÉT ÉS LÓEREJÉT.
Mi a megfelelő számodra? Egy 50ccm, 125ccm, 150ccm vagy esetleg egy 200ccm vagy 300ccm robogó?
Először is a cc csak köbcentimétert jelent, és így mérjük a motor méretét. Minél nagyobb a köbcentiméter, annál nagyobb a sebesség és a teljesítmény. A legtöbb robogó 50 köbcentis (azaz 49 köbcentis) vagy 150 köbcentis. Néha találkozhatsz 125 köbcentis vagy 300 köbcentis robogóval is, de ezek ritkábban fordulnak elő.
Azt hiszem, a legtöbb ember azt mondaná, hogy kezdj egy 50 köbcentis robogóval, ha még sosem motoroztál.
És ezzel egyet is tudnék érteni, azonban van néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni.
Először is gyorsan hozzá fogsz szokni a vezetéshez, függetlenül a robogó köbcentiméterétől, és ha valóban szükséged van, vagy szeretnél egy nagyobb köbcentiméteres robogót, de inkább egy 50 köbcentis robogót választasz, akkor néhány hónapon belül vissza fogsz térni a kereskedéshez, hogy cserélj. Ez szinte garantált.
Tehát azt javaslom, hogy a ténylegesen szükséges köbcentimétert vegyétek meg.

Néhány egyszerű tippel, a robogóval való ismerkedés és a robogón való eligazodás nem lehet túl nehéz.
Csak rövid utakat tervezel, a sarki munkába vagy iskolába, esetleg a közértbe? Főleg kis, belvárosi utakon fogsz közlekedni, ahol a sebességkorlátozás 40 mérföld/óra körül van? Akkor egy 50 köbcentis robogó lehet, hogy pont megfelelő lesz! Klassz bónusz, hogy egy 50 köbcentis robogóhoz általában nem sok mindenre van szükséged a különleges engedélyek, biztosítások stb. tekintetében.

Motoros robogó és robogó engedélykövetelmények államonként.
Az 50 köbcentiméteres általában olcsóbb is lesz, mint a 150 köbcentiméteres vagy az annál nagyobb. Tehát, ha a költségvetést is figyelembe vesszük és nem megyünk messzire minden nap a robogóval, akkor egy 50 köbcentiméteres lehet a tökéletes választás!
Nagy távolságokat tesz meg nagy forgalmú utakon? A robogód lesz a fő közlekedési eszközöd? Lehet, hogy néha fel kell menned az autópályára? Olyan utakon fogsz közlekedni, ahol a sebességkorlátozás meghaladja a 40 mérföld/órás sebességet, például 60 mérföld/óra?
Egy 125 köbcentis vagy egy 150 köbcentis robogó jobban hangzik, ha a fentiekre igennel válaszoltál!
Egy 200 köbcentis vagy 300 köbcentis robogó jó választás lehet, ha sok autópályás és hosszú távú utazást tervezel, és egy helyi hétvégi motorkerékpár-tanfolyammal pillanatok alatt felkészült állapotba kerülhetsz.

3) AUTOMATA VAGY KÉZI SEBESSÉGVÁLTÓ LEGYEN?
A legtöbb robogó „twist and go”, azaz automata, és nem kell sebességet váltanod. Nem úgy, mint régen, amikor sok robogó kézi váltós volt, ami azt jelentette, hogy váltani kellett, mint egy motorkerékpáron. Ha új vagy a motorozásban, én mindenképpen automata motorral mennék.

4) ISMERKEDJEN MEG A ROBOGÓVAL – LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE
Én természetesen elmennék egy robogóiskolába, hogy megtanuljak robogózni, de ha nem mész, vagy valamiért nem tudsz, legalább menj ki egy nagy, üres parkolóba a robogóddal (persze, ha valaki tapasztalt vezesse oda neked) és gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj!
Talán kezdd azzal, hogy csak ráérzel a robogónak egy kis gázt adni, aztán egy kicsit többet és egy kicsit többet. Először menj egyenesen! Ne próbálkozz kanyarodással vagy fordulókkal, amíg nem sajátítottad el az egyenesen haladást és a fékezést, egyenesen haladást és fékezést, ismételd meg. Csináld ezt egy darabig, amíg nem megy zökkenőmentesen.
Aztán miután ez sikerül, elkezdhetsz néhány szélesebb kanyart is beiktatni. Ismerd meg a robogódat, hogy milyen érzés a gyorsítás és a fékezés, stb.
Ha már tudod a robogódat be- és kikapcsolni, elindulni, megállni, megfordulni, parkolni, tolatni, megfelelően használni a középső állványt, stb., akkor készen állhatsz egy igazi közúti leckére, de kezdd megint csak egy csendes környéken, és vezess órákon át, amíg teljesen magabiztos és kényelmes nem lesz. Ne menj nagyobb utakra, amíg nem tudod, hogy készen állsz rá, és nem tudod kezelni, és amíg nem szereztél túlzott tapasztalatot üres parkolókban és csendes, biztonságos környékeken. Csak cirkálj, kanyarodj, balra, jobbra (igen, használd a villogót), állj meg, parkolj, fordulj meg, csinálj MINDENT, mielőtt elindulsz a nagy utakra!

5) VISELJEN SISAKOT (ÉS VÉDŐFELSZERELÉST).
Ez egy nagyon fontos tipp! A sisak viselése nem lehet opció. Számunkra ez a motorozás része. A biztonságos cipő (nem szandál) és a bőr, a könyök és más fontos testrészek védelmére készült motoros dzseki szintén erősen ajánlott. Ha szombat reggel robogóra pattansz, hogy a strandra cirkálj, tank topban és flip-flopban, a kedvenc Ray-Banedben, természetesen nem tudunk megállítani. Nem javasoljuk azonban a védtelen motorozást. Vigyázz magadra, és motorozz védetten!

Biztonságos és szórakoztató utazást kívánunk!

Alkatrészre van szükséged? Böngéssz közel 20.000 robogó, maxi robogó alkatrészünk közül, több mint 2.000 típushoz.

A számos alkatrész gyártónak (120+) köszönhetően könnyen megtalálhatod a neked valót, robogó tuning esetén és olcsó alkatrész pótlás esetén is, komplett blokkoktól kezdve, tuning kipufogókon, hengerszetteken át a tömítésekig.

  • Ha a termék raktáron van (minden terméklapon látható az aktuális készletinformáció és a várható szállítási idő), munkanapokon 14 óráig feladjuk a rendelést, ami a következő munkanapon már meg is érkezik neked a kiválasztott szállítási módon.
  • Ha be kell szereznünk a terméket, e-mailben és sms-ben jelezzük, amint elindult a beszállítóink egyikétől. Minden hétfőn, szerdán és pénteken 14 óra körül rendezzük a beszerzéseket. Általában 2 munkanap alatt meg is érkeznek a rendelt termékek Németországból.

Használd a MOTO5 kuponkódot a kosár, vagy pénztár oldalon, 5% azonnali kedvezményért! A szállítás GLS futárszolgálattal 40.000 Ft felett díjmentes!

Megnézem a motomotors.eu webshopot!

Ügyfeleink legfrissebb értékelései