Gyújtógyertya szín, kép áttekintés

Ha a motorod motorja gondot okoz – de egy új motor főfúvókájának hangolásakor is – érdemes megnézni a gyújtógyertyát. A gyújtógyertya képe, azaz a gyertya állapota segíthet a motor vagy a karburátor beállításának hibáinak azonosításában.

Mit csinál pontosan a gyújtógyertya?

A gyújtógyertya biztosítja, hogy a hengerben lévő üzemanyag-levegő keverék a megfelelő időben meggyulladjon. Nagy hőmérséklet- és nyomásváltozásoknak van kitéve, és az égési gázok kémiailag, a gyújtási feszültség pedig elektromosan terheli.
A különböző gyújtógyertyaminták
De mit lehet megállapítani a gyújtógyertya állapotából? Az alábbiakban áttekintjük a leggyakoribb gyújtógyertyamintákat:


őzike = normális

A szigetelőhegy őzbarna. Az enyhe lerakódások ártalmatlanok és normális égést jeleznek. A hőérték megfelelő, a motor, a karburátor és a gyújtás beállítása optimális. A gyújtógyertya ép, cseréje nem szükséges.


fehér = túl sok levegő, túl kevés üzemanyag

A szigetelőhegy világos vagy fehéres színű. A gyújtógyertya hőértéke túl alacsony lehet. Túl sok levegő keveredik a karburátorban. Ennek eredményeként a keverék túl levegős lesz. Ennek eredménye a túl korai gyújtásidőzítés és a henger rossz hűtése. A motor forrón jár, és a robogó nem indul megfelelően.


fekete = túl sok üzemanyag, túl kevés levegő

Ez nem néz ki jól! A szigetelőhegyet, a házat és a elektródát fekete koromréteg vonja be. A túl gazdag keverék a karburátorban lévő túl kevés levegő okozta tisztátalan égés miatt. Ez hibás gyújtáshoz és rossz indulási viselkedéshez vezet. A motor meghibásodása hamarosan bekövetkezhet!
Itt az ideje, hogy megtisztítsd a légszűrőt!


Ha a gyújtógyertya úgy néz ki, mint a 2. vagy 3. képen, akkor újra kell állítanod a karburátort, és ki kell cserélned a gyújtógyertyát. Általában a gyújtógyertya karbantartása körülbelül 3000 km után ajánlott.

https://motomotors.eu/hu/elektronika-es-tartozekok/gyujtas/gyujtogyertyak-es-gyujtotrafok

Alkatrészre van szükséged? Böngéssz közel 20.000 robogó, maxi robogó alkatrészünk közül, több mint 2.000 típushoz.

A számos alkatrész gyártónak (120+) köszönhetően könnyen megtalálhatod a neked valót, robogó tuning esetén és olcsó alkatrész pótlás esetén is, komplett blokkoktól kezdve, tuning kipufogókon, hengerszetteken át a tömítésekig.

  • Ha a termék raktáron van (minden terméklapon látható az aktuális készletinformáció és a várható szállítási idő), munkanapokon 14 óráig feladjuk a rendelést, ami a következő munkanapon már meg is érkezik neked a kiválasztott szállítási módon.
  • Ha be kell szereznünk a terméket, e-mailben és sms-ben jelezzük, amint elindult a beszállítóink egyikétől. Minden hétfőn, szerdán és pénteken 14 óra körül rendezzük a beszerzéseket. Általában 2 munkanap alatt meg is érkeznek a rendelt termékek Németországból.

Használd a MOTO5 kuponkódot a kosár, vagy pénztár oldalon, 5% azonnali kedvezményért! A szállítás GLS futárszolgálattal 40.000 Ft felett díjmentes!

Megnézem a motomotors.eu webshopot!

Ügyfeleink legfrissebb értékelései